Közélet

Mars tér: Beadvány ment a Közigazgatási Hivatalhoz

Mars tér: Beadvány ment a Közigazgatási Hivatalhoz

2008. december 3., szerda
Mars tér: Beadvány ment a Közigazgatási Hivatalhoz

Fotó: Gémes Sándor

A Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz fordult Balogh László önkormányzati képviselő (képünkön) a szegedi közgyűlés november 7-i ülésén hozott, a Mars teret érintő döntése kapcsán. A kereszténydemokrata politikus szerint a vonatkozó előterjesztés napirendre vétele, megtárgyalása, illetve a meghozott határozat sérti az önkormányzati SZMSZT-t, az önkormányzati törvényt, illetve ellentétes több korábbi közgyűlési határozattal. Balogh László a törvénysértések megszüntetését kéri a hivataltól.

Továbbra is kitapintható a feszültség a Mars tér rekonstrukcióval kapcsolatos önkormányzati elképzelések, szándékok és tervek körül. Mint arról a SZEGEDma.hu beszámolt, nemrégiben

Kohári Nándor

(Fidesz) önkormányzati képviselő emelt kifogást egy napvilágra került tervrajzzal kapcsolatban, mely álláspontja szerint azt tanúsítja, az önkormányzat már elhatározta: az U pavilon helyén a vegyes kereskedelmi besorolást kihasználandó egy többszintes kereskedőház épülhet magántőke bevonásával. Emlékezetes,

Botka László

(MSZP) a közgyűlés november 7-i ülésén azt mondta, még nem született döntés az U pavilon sorsáról.

Papiros érkezett az ülés előtti percben...

Legutóbb

Balogh László

(KDNP) képviselő lépett fel az ügyben, egészen pontosan beadvánnyal fordult a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz a novemberi közgyűlésen történtek ügyében. Akkor egy az ülés kezdetén a képviselők között szétosztott előterjesztés-kiegészítésből egyebek mellett az derült ki: a Mars téren nem épül meg a régóta tervezett rendezvénycsarnok. Balogh még napirend előtt érdeklődött a Mars tér ügyéről, s rá szerette volna bírni Botkát egy korábbi ígérete megerősítésére: a téren egy négyzetméter önkormányzati tulajdon se kerül magánvállalkozó kezére. A városvezető kitérő választ adott. A KDNP-s politikus most azt kifogásolja, sem a címzetes főjegyző, sem a polgármester nem hívta fel a figyelmét arra, hogy napirenden szerepel egy a Mars térrel kapcsolatos településfejlesztési döntés - Baloghnak nem sokkal felszólása után távoznia kellett -, hiszen ez esetben említett hozzászólását nem is tehette volna meg.

Itt a kereskedőház, hol a piac?

Az ellenzéki képviselő szerint az előterjesztés napirendre vétele, megtárgyalása és az így hozott határozat is sérti az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, hiszen egyrészt nem küldték ki időben az új tervezetet, másrészt más városi terület szabályzására vonatkozott, mint az eredeti javaslatok, így nem tekinthető napirendipont-kiegészítésnek sem, harmadrészt a városvezetés eljárása lehetetlenné tette az érdemi vitát, hiszen a városatyáknak sem volt idejük a tájékozódásra. Az előterjesztés módja sérti továbbá az önkormányzati törvénynek az ülés nyilvánosságára vonatkozó szabályait is, amennyiben a város polgárainak sem volt lehetőségük tudomást szerezni róla, hogy a Mars tér ügye ismételten a közgyűlés elé kerül. A kérdésben érdekeltek - őstermelők, kereskedők stb. - így nem kapcsolódhattak be a demokratikus döntéshozatali folyamatba. Végezetül a hozott határozat ellentétes több korábbi döntéssel is, egyebek mellett azért, mert - egy, a képviselők elé nem tárt szabályozási tervjavaslat értelmében - „elhallgatással" belekerült a funkcióváltás az U pavilon helyén, ennek a területnek a várható beépítése, illetve a buszpályaudvar helyére kereskedelmi létesítmény tervezése, valamint már nem számol a fejlesztésnél a piac területével mint adottsággal. Balogh László álláspontja szerint mindezek újabb egyeztetési folyamatot tesznek szükségessé az érdekeltek között. Az ellenzéki politikus arra kérte a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalt, szólítsa föl a szegedi közgyűlést a november 7-i határozatával előidézett törvénysértés megszüntetésére. A SZEGEDma.hu természetesen továbbra is beszámol a Mars tér rekonstrukciója körüli fejleményekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.