Közélet

Fidesz-KDNP: Egyre csak mélyül a szociális válság

Fidesz-KDNP: Egyre csak mélyül a szociális válság

2008. november 25., kedd
Fidesz-KDNP: Egyre csak mélyül a szociális válság

Fotó: Gémes Sándor

Botka Lászlónak színt kell végre vallania, hogy Gyurcsány-párti szocialista országgyűlési képviselőként vagy felelős városvezetőként gondolkodik-e az önkormányzatokat, a közalkalmazotti-köztisztviselői szférát és a nyugdíjasokat fenyegető megszorításokkal kapcsolatban - hangzott el a szegedi Fidesz és KDNP immár szokásos közös keddi sajtótájékoztatóján. Hüvös László és Kalmár Ferenc frakcióvezetők feliratban hívnák fel a kormány figyelmét az egyre mélyülő szociális válság veszélyeire.

Hüvös László

(Fidesz) és

Kalmár Ferenc

(KDNP) azzal indokolták a frakcióvezetői szintű tájékoztató szükségességét, hogy a pénzügy-gazdasági válság hatásait máris érzi a magyar társadalom, de a kormányzat lépései és intézkedései csak tovább mélyítik a krízist. Hüvös szerint ebben a helyzetben álságos a kormányzat magatartása, mely az Országgyűlés hétfői ülésén le is lepleződött, hiszen a baloldal nem támogatta a Fidesz kezdeményezését, mely a kormánytagok fizetésének csökkentésére irányult. Bebizonyosodott, hogy maguk nem kívánnak részt vállalni a terhek viseléséből, csak másoktól, a közalkalmazottaktól, a köztisztviselőktől, a nyugdíjasakról tudnak elvonni. Az ellenzéki politikus azt mondta: Szegeden különösen komoly problémát okozhatnak a megszorítások, hiszen itt a 13. havi bér megvonása a legszerényebb számítások alapján is 8-9 ezer családot érint, a közszféra munkavállalóitól átlagosan több mint havi bruttó 20 ezer forintot vesz el az MSZP és az SZDSZ. Kalmár Ferenc hozzátette: ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az országban 250 ezer munkahely van veszélyben. Új gazdaságpolitikát sürgetett, mely a járulékok, adók és a jegybanki alapkamat csökkentésén, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatásának növelésén alapul. Szegeden az elmúlt években a városvezetés nemhogy könnyebbé tette volna, hanem csak nehezítette a vállalkozások helyzetét - fejtette ki Hüvös -, 2006 óta például 50 százalékkal emelték a vállalkozásokat érintő ingatlanadót. A Fidesz frakcióvezetője úgy összegzett: kormányzati összetűz irányul a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre a bérek kurtításával, a 13. havi fizetések megvonásával, az álláshelyek bizonytalanságával, közben a nyugdíjak vásárlóértéke is csökken, s a 13. havi nyugdíjakat is csökkentené a kabinet. Számításaik szerint csak Szegedtől mintegy 2 milliárd forintot készülnek elvonni az önkormányzatokat érintő megszorítások keretében, ezt is nehéz lesz majd kigazdálkodni. A szegedi Fidesz-KDNP frakciószövetség épp ezért kezdeményezi a december 12-i közgyűlésen, hogy az önkormányzat feliratban forduljon a kormányhoz, így hívja fel figyelmét a mélyülő szociális válságra, s követelje az intézkedések visszavonását.

Botka Lászlónak

- hangsúlyozta a két politikus - színt kell vallania, Gyurcsány-párti szocialista országgyűlési képviselőként vagy felelős városvezetőként gondolkodik és cselekszik-e az önkormányzatokat, a közalkalmazotti-köztisztviselői szférát és a nyugdíjasokat fenyegető megszorításokkal kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.