Közélet

Árvíz és szennyezés: Szeged is készenlétben

Árvíz és szennyezés: Szeged is készenlétben

2008. július 28., hétfő
Árvíz és szennyezés: Szeged is készenlétben

Fotó: Gémes Sándor

Az árvízzel küzd az ország: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint országosan jelenleg 16 folyón és patakon, 641 kilométeren zajlik védekezés. Északkelet-Magyarország több pontján súlyos a helyzet. Árad a Tisza is: hétfőn a folyó tizenegy szakaszán harmadfokú, hét szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. Időközben egy romániai patakszennyezés is borzolja a kedélyeket: a nehézfémeket tartalmazó zagy egy mellékfolyón át szintén a Tiszába kerülhet. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) ügyeleteseit arról kérdeztük, mikor és miként érintheti a Tisza alsó, szegedi szakaszát az ár és a szennyezés.

Az árvíz lehetséges alakulásával kapcsolatban az előrejelzésekkel foglalkozó

Lázár Miklós

arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, hogy az igazán pontos számításokat szerda környékén tudják csak elvégezni, mert a Felső-Tiszán várhatóan akkor tetőzik az ár. De a jelenlegi kalkulációjuk szerint nagyon valószínű, hogy Szeged környékén még az egyes fokozatot sem éri majd el a készültség, azaz az alsó rakpart szintjéig kúszhat föl a víz. Készülni kell tehát a rakpart lezárására, illetve az ezzel járó fokozott közlekedési nehézségekre. A tegnapi romániai szennyezéssel kapcsolatban

Fekete Endre

válaszolt portálunk kérdéseire. Elmondta, hogy a ATIKÖVIZIG munkatársai a nyíregyházi felügyelőségen dolgozó kollégákkal tartják a kapcsolatot. Ők holnap utaznak át Romániába, hogy a helyszínen tájékozódjanak, s pontos adatokat szerezzenek a történtek hatásairól. Minden szempontból megbízható hivatalos tájékoztatás ezzel kapcsolatban egyelőre még nem érkezett Romániából a magyar vízügyi hatóságokhoz, bár a román környezetvédelmi miniszter első nyilatkozataiban igyekezett mindenkit megnyugtatni: az árral hömpölygő nagy mennyiségű víz miatt a szennyező anyag jelentősen felhígul. A vasárnap esti hírek arról szóltak, hogy a nehézfémeket tartalmazó zagy az esővízzel együtt került a romániai Máramaros megyében, Borsabányán a Csiszla patakba, melynek vize a Visó folyón keresztül a Tiszába ömlik. Az ATIKÖVIZIG munkatársai egyelőre annyit tudnak, hogy egy bánya derítőjének (nem arany vagy cianidos, így nem is annyira veszélyes) vizét, üledékét engedték bele a patakba, az áradások miatt ugyanis félő volt, hogy szétszakad a gát. A szennyezés bizonyosan érinti majd a Tiszát is, ám az első feltételezések szerint valószínűleg nem túlzottan magas koncentrációban lesznek jelen folyónkban a nehézfémek. A Tiszán vonuló árhullám sebességének kiszámíthatatlansága miatt egyelőre azt is nehéz megjósolni, hogy a szennyezés mikor éri el a folyó magyarországi szakaszát, mindenesetre az illetékes szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.