Illegális bevándorlás

Mától elkezdik a migráns-csempész autók elszállítását a déli határnál

Mától elkezdik a migráns-csempész autók elszállítását a déli határnál

Márton Andrea
2023. november 16., csütörtök
Mától elkezdik a migráns-csempész autók elszállítását a déli határnál

Csütörtöktől hatályos az a szerda este közzétett kormányrendelet, amely szerint el kell tüntetni a főleg embercsempészek által elhagyott autókat.

Fotó: Kerekes Balázs

 

A szerb-magyar határ környék területén tömegével állnak az embercsempészek által otthagyott roncsautók, főként Domaszék-Mórahalom-Ásotthalom környékén. Az ügyben Mihálffy Béla országgyűlési képviselő szólította fel a intézkedésre a kormányt.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal elszállíttathatja az olyan járművet, amelyen hatósági jelzés nem található, vagy amely nem felel meg a gépkocsi fogalmának, és amelyet valószínűsíthetően embercsempészés eszközeként használtak.

A rendelet hatálya Ásotthalom, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Balástya, Bordány, Csikéria, Domaszék, Forráskút, Gara, Hercegszántó, Homorúd, Katymár, Kelebia, Kübekháza, Kunbaja, Madaras, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szeged, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó települések közigazgatási területére terjed ki.

A hatóság az autón értesítést helyez el, majd ha ez eredménytelen, négy nap múlva elszállíttatja. Az autó alvázszámát az interneten teszik közzé, ha az elszállított jármű tulajdonosa, illetve üzembentartója nem állapítható meg, vagy felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított három hónapon belül nem veszi birtokba, a hatóság gondoskodik a jármű árverés útján történő értékesítéséről vagy más módon történő hasznosításáról.

Ha a tulajdonos kilenc hónapon belül se jelentkezik, akkor a bevétel a költségek levonása után az államé lesz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.