Ez a hír is érdekelheti
Karácsonyi népszokások, hiedelmek


Az ünnep fénypontja régen is a közös falatozás volt. Terített asztalok mellett mulatott a sötét középkor.

A középkori karácsonyi ünnepkör csúcspontja egyértelműen a karácsonyi lakoma volt. Ez volt az ünnepi csúcspont, hiszen Krisztus születésével a böjt időszakának lezárultát jelezte.

„Karácsonykor még a kutya is jót eszik” tartotta a mondás, ami valós tapasztalatokon alapult. A középkorban ismert volt az a szokás, hogy karácsonykor a jobbágyság a földesúrnak tartozott kenyérrel, tyúkkal és némi sörrel vagy borral is, cserébe az uraságnak kötelessége volt vacsorát adni nekik, azaz a ünnepi vacsorát közösen fogyasztotta el nép és úr. Lényegében a nép hordta össze az ételt és osztoztak rajta, de ezt mind úgy, hogy a földesúr birtokán fogyaszthatták el.
Bár karácsonykor kinyílt az udvarház kapuja, de valószínűleg nem léphettek be direkt az épületbe, hanem a palota előtt építhettek fel egy kis tetőszerkezetet vagy feszítettek ki sátrakat, hasonlóan egy lakodalomhoz. Ez egy kegyes gesztus volt, a földesúr azt mutatván, hogy „ami az enyém, az a tiétek is”, legalább karácsony napján...
Hogy mi került ilyenkor az asztalra, arról viszonylag kevés adat van. Az biztos, hogy nagy szerepet játszott a méz, mint gyógyerejű étel és a különféle magvak: a gazdagságot szimbolizáló dió és mogyoró, volt fokhagyma ami elűz minden rosszat, és almát is ettek, ami a termékenységet és az örök körforgást jelképezte. Ám ezek mellett a fő fogás minden esetben a hús volt, ami mellé kenyeret, kalácsokat, pitéket ettek.
Az egyszerű nép körében a liba nagyon népszerű volt, illetve megdézsmálhatták a téli tartalékokat, fogyaszthattak a sózott, illetve füstölt sertést is. 1314-ből van adatunk, hogy az angliai Somersetben a helyi uraság fejenként egy kenyeret osztott ki, egy napra elég sört és mustáros szalonnát, valamint csirkelevest és sajtot.

A nemesek lakomája leginkább vadhúsból állt. Nagyon népszerű volt a vadkan, különösen annak a feje, de vegyes húsú ragukat is ettek, amiben volt: baromfi, marha és hal is. Az ünnepi asztalon voltak még különféle gyógynövényekkel és borral készített mártások, amit zsemlemorzsával sűrítettek. Azonban a legjobban várt fogás a pástétom volt mindig, ami akkoriban a legnagyobb konyhaművészetnek számított.
A pástétom manapság egy „húspép”, azonban akkoriban ezt a pépet tésztában sütötték ki, így elmondható, hogy inkább húsos pitére hasonlított. A temérdek hús után mézzel és cukormázzal díszített diós vagy almás kalácsokat fogyasztottak.
Azonban elmondható, hogy a középkori Nyugat-Európában az ételtől jobban csak az ital fogyott. Karácsonykor a mézsört illetve fűszeres söröket ittak. A gazdag nemesi réteg továbbra is szívesen fogyasztotta a bort, amit szintén fűszereztek, sőt gyakran forralva itták.
Egy érdekes eset maradt fenn Londonból. A Szent Pál székesegyházból panaszlevelet küldtek a királynak, mivel karácsonykor oly nagy volt a részegeskedés és mulatozás, hogy kénytelenek őröket kérni, félve, hogy vízkeresztig tartja a nép ezt a magatartást. A király nem várhatta el embereitől, hogy karácsonykor őrt álljanak, ezért önkénteseket kért, akiket „jó tűzzel a csarnokban, egy fehér kenyérrel, egy főtt étellel és egy gallon sörrel naponta” jutalmaznak, ha őrt állnak a székesegyház körül. Az egy gallon sör kb. 4 litert jelentett, így arról nem maradt adatunk, hogy a jó erős téli sörtől mennyire maradtak az őrök éberek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.