Hírzóna

Házi praktikák a konyhából: ízek, amik túlélnek egy évszakot

Házi praktikák a konyhából: ízek, amik túlélnek egy évszakot

Természetes, finom és egészséges! Egyre többen választják a házi aszalt gyümölcsöt, nem véletlenül.

Böjthe Sándor
3 órája
Fotó: Shutterstock
Házi praktikák a konyhából: ízek, amik túlélnek egy évszakot

Ahogy rövidülnek a nappalok és reggelenként már párát lehel az ablaküveg, sokan ösztönösen a konyhájuk felé veszik az irányt. Ilyenkor valami mélyről fakadó vágy ébred bennünk: eltenni, megőrizni azt, ami jó volt, ami nyáron megédesítette a napjainkat. Ez a késztetés nem új keletű, évszázadok óta része a paraszti kultúrának is. Az utóbbi években azonban új lendületet kapott egy régi praktika: az aszalt gyümölcsök elkészítése házilag.

Aszalt gyümölcs házilag
Az aszalt gyümölcsök nem csak a boltban érhetőek el, otthon is elkészíthetjük. Fotó: Shutterstock

Nem csak a boltokból kapható

A polcokra sorakozó csatos üvegekben vagy lezárt zacskókban rejlő aszalványok már nem csak a bioboltok vagy reforméttermek kiváltságai. Egyre több háztartásban készül házi almachips, puha szilvakarika, illatos körteszelet vagy épp színes aszalt barack – mindez adalék nélkül, a család ízlése szerint. A gyümölcsaszalás nem csupán takarékos megoldás a feleslegessé váló termés hasznosítására, hanem igazi kreatív élmény is, amely összehozza a családot, és még az őszi kuckózást is gazdagabbá teszi.

Szeptember és október különösen ideális időszak az aszalásra: ilyenkor érik az alma, a körte, a szilva, és még sok helyen szedhető a birs vagy a csipkebogyó is. Az érettebb, kissé puhább darabok kiválóan alkalmasak erre a célra, és mivel már nem olyan mutatósak, a piacokon - például a szegedi Mars téri piacon - is olcsóbban juthatunk hozzájuk. A savanykásabb fajták aszalva is megőrzik karakterüket, az édesebbek pedig természetes cukortartalmuknál fogva különösen ízletesek lesznek.

Többféleképpen is aszalhatunk

Többféle módszer is létezik a házi gyümölcsaszalásra, és ezek mindegyike hozzáférhető még egy városi konyhában is. A legtermészetesebb, ám leginkább időjárásfüggő módszer a napon történő aszalás, amelyhez jó szellőzésű, napsütötte terasz vagy ablakpárkány is elegendő lehet – a gyümölcsöket ilyenkor szúnyogháló alatt érdemes szárítani, hogy megvédjük őket a rovaroktól.

Ha az időjárás nem kedvez, a sütőben történő aszalás a legpraktikusabb: 40–60°C-on, félig nyitott ajtónál néhány óra alatt elérhetjük a kívánt állagot.

 A legmodernebb, ám némileg beruházást igénylő megoldás az aszalógép, amely kifejezetten erre a célra készült, és hőfokszabályozása révén energiatakarékos is lehet hosszú távon.

Gyümölcsönként eltérő módszert igényel

Nem mindegy azonban, hogyan vágjuk fel a gyümölcsöket. A szilvát például érdemes kimagozva, félbevágva aszalni, hogy a belseje is jól száradjon, míg az almát és a körtét vékony szeletekre vagy karikákra vágva lehet a legegyenletesebben kiszárítani. 

Az aszalvány akkor kész, ha már rugalmas, de nem nedves tapintású, nem törik, viszont nem is nyálkás – ezt néhány próbálkozás után könnyű lesz érzékelni.

Szinte minden gyümölcs aszalható, a teljeség igénye nélkül: alma, körte, szilva, barack, meggy, sőt még banán is szárítható otthon; azonban mindegyiknek megvan a maga aszalási titka.

Nem mindegy, hogy tesszük el

A kész aszalványokat légmentesen zárható üvegekben, vászonzsákokban vagy papírzacskókban érdemes tárolni, hűvös, sötét helyen. Hűtőbe tenni nem szükséges, de fontos, hogy ne kapjanak nedvességet, különben könnyen megpenészedhetnek. 

Jó tanács még: ha nem biztosak az aszalvány teljes kiszáradásában, néhány napra tegyük papírzacskóba vagy konyharuhába, hogy elpárologjon a maradék nedvesség, mielőtt végleges tárolóedénybe kerülnének.

A házi aszalt gyümölcs előnyei

Sokan kérdezik, miért jobb ez, mint a boltban kapható. A válasz egyszerű: a házi aszalvány nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, cukrot vagy olajat – csak azt, amit mi beleteszünk. Ráadásul sokkal intenzívebb, természetesebb az ízük, és a készítésük öröme is hozzáadódik minden falathoz. Egy tál házi aszalt alma egy bögre meleg teával olyan, mint egy korty nyár az októberi estében.

Bár időigényesebb, a gyümölcsaszalás valójában nem bonyolult. Egy kis odafigyeléssel és néhány próbálkozással megtalálhatjuk a saját stílusunkat, a gyümölcsfajtát, ami nekünk a legfinomabb, a szeletelési módot, ami a legpraktikusabb.

És ki tudja? Lehet, hogy az őszi hobbiból téli szokás, majd tavaszi szenvedély lesz, végül pedig életformává válik – csak egy tál gyümölcs, egy szelet napfény, és egy kis türelem kell hozzá.

Kedvcsinálóként a Mindmegette az alábbi elkészítési módot javasolja, melyhez csak egy sütő kell:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.