Elkezdődött az iskola, Szegeden is, de mit tegyünk az uzsonnásdobozba? Tippek, amik segítenek, hogy a tízórai és az uzsonna ne a padban maradjon.
Tart a tanévkezdési roham, Szegeden is reggelente tömött iskolatáskákkal indulnak a gyerekek. De mi kerüljön a dobozba tízóraira vagy épp az uzsonna idejére? Íme néhány kreatív és egészséges ötlet.
Az iskolakezdés első heteiben még mindenki igyekszik a legjobbat nyújtani - a gyerekek újra megszokják a korán kelést, a szülők pedig próbálják eltalálni, mit is érdemes pakolni a tanév során tízóraira vagy uzsonnára. De hogy ne maradjon a tízóraira szánt gyümölcs a táska alján vagy az uzsonnára készített szendvics a padban, néhány egyszerű, mégis változatos megoldásra van szükség.
A Mindmegette.hu tippjei szerint a gyümölcs akkor lesz igazán vonzó, ha kreatívan tálaljuk. Felkockázott alma, barack, szőlő és bogyós gyümölcsök egy-egy nyársra húzva nemcsak finomak, de mutatósak is. Hasonló sikerre számíthatunk a házi készítésű zabkeksszel, amit előre is el lehet készíteni, és akár egy hétig is eláll a dobozban.
Ha a gyerek nem szereti a darabos gyümölcsöt, még mindig bevethetjük a turmixot vagy a gyümölcslét. Egy jól zárható kulacsban egész nap frissen marad.
A klasszikus szendvics sem unalmas, ha okosan variáljuk. Humuszos, lekváros vagy mogyoróvajas verziók teljes kiőrlésű kiflibe vagy zsemlébe töltve máris különlegesebbé teszik a tízórait.
Az egészséges uzsonnához fontos, hogy a zöldségek se maradjanak ki: retek, paprika, uborka, saláta mindig jó választás - különösen, ha van hozzájuk egy kis túrókrém vagy joghurtos mártogatós is.
Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa szerint a megfelelő kisétkezések – vagyis a tízórai és az uzsonna – elengedhetetlenek az iskolai teljesítményhez.
A friss, szezonális gyümölcsök – például szőlő, alma, körte – nemcsak energiát adnak, de még az agyműködést is serkentik. Különösen a bogyós gyümölcsök - mint az áfonya, málna vagy eper - antioxidáns-tartalmuk révén segítenek a koncentrációban.
Az olajos magvak - mandula, dió, mogyoró - szintén „agyserkentőként” működnek, főleg, ha dolgozat előtt kerülnek elő a dobozból. Egy kis sajt melléjük vagy egy szelet étcsokoládé pedig még jobban megalapozza a hangulatot.
A szakértők szerint az egyik legfontosabb tipp, hogy vonjuk be a gyereket az uzsonna elkészítésébe.
Ha ő is választja ki a gyümölcsöt, vagy segít megtölteni a szendvicset, sokkal szívesebben eszi meg később.
Sőt, a szülő is jobban érzi magát, ha nem csak a konyhapultnál, de a közös reggeli készülődésben is osztoznak.
És ne feledjük: a legjobb uzsonna sem ér semmit, ha nincs mellé elegendő folyadék. A víz mindig legyen ott a táskában – akár citromos, akár gyümölcstea formájában, de lehetőleg cukor nélkül.
További fontos tanács, hogy tudatosan neveljük gyermekeinket az egészséges étkezésre és az iskolai szokásokat is vegyük figyelembe, erről bővebben Antal Emese dietetikus osztotta meg tanácsait:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.