Hírzóna

Hidratálás okosan: mit, mennyit és hogyan igyunk kánikulában?

Hidratálás okosan: mit, mennyit és hogyan igyunk kánikulában?

A kánikulában a megfelelő folyadékbevitel életbevágó, a hidratáltság nemcsak a jó közérzet, hanem a testi és szellemi teljesítőképesség kulcsa is.

SzegedMA
Szerző: SzegedMA
4 órája
Hidratálás okosan: mit, mennyit és hogyan igyunk kánikulában?

A nyár nemcsak a napsütéses élmények, a strandolás és a szabadtéri programok időszaka, hanem egyben a szervezet fokozott terhelésének is. A melegben, főleg a mostani kánikulában megnövekszik a szervezet vízvesztesége, így a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészség és a jó közérzet megőrzéséhez – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Illusztráció / Forrás: Getty Images

Több mint szomjoltás: a víz életfeltétel

A testünk körülbelül 60%-a víz, amely nemcsak a sejtek építőközege, hanem alapvető szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, az anyagcserében és a kognitív funkciók fenntartásában is. Már 2% folyadékvesztés is elég lehet ahhoz, hogy fejfájást, fáradtságot vagy koncentrációs nehézséget tapasztaljunk.

A szomjúság önmagában már késői jelzés: mire érezzük, a test már vészüzemmódban van. Ezért különösen fontos a folyamatos, egyenletes folyadékbevitel a nap során – nem csak sportolóknak, hanem ülőmunkát végzőknek, időseknek, gyerekeknek is.

Mennyi az elég?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint a nőknek legalább 2 liter, a férfiaknak pedig legalább 2,5 liter folyadékra van szükségük naponta. A magyar OKOSTÁNYÉR irányelve szerint ez 8 pohár folyadék, amelyből minimum 5 pohár legyen tiszta víz. A gyümölcslevek, üdítők, teák csak kiegészítőként szerepeljenek, kis mennyiségben.

A fizikai aktivitás, a hőség, a várandósság, szoptatás vagy éppen a betegségek tovább növelik a szervezet vízigényét. Ilyenkor napi 3–4,5 liter folyadékbevitel is indokolt lehet.

Ételekből is pótolhatunk

A szervezet vízszükségletének 20–30%-át ételekből nyerjük. A levesek, gyümölcsök és zöldségek – például a dinnye, uborka, paradicsom – magas víztartalmúak, de meglepő módon ide sorolható a főtt tészta és a párolt rizs is. Egy friss paradicsomos tészta tehát nemcsak könnyű nyári fogás, hanem kiváló hidratálási forma is.

Kiemelten veszélyeztetettek: gyerekek, idősek, betegek

A gyermekek gyakran annyira belefeledkeznek a játékba, hogy nem is érzékelik a szomjúságot, míg az idősek esetében az öregedés csökkenti a szomjúságérzetet. Az ő esetükben kulcsfontosságú, hogy a családtagok, gondozók figyeljenek a rendszeres folyadékpótlásra: biztosítsanak elérhető helyen cukormentes innivalót, például limonádét, vizet vagy gyümölcsteát.

A hányással, hasmenéssel, lázzal járó nyári fertőzések is extrém vízvesztéssel járhatnak. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a gyors és bőséges folyadékpótlás, hogy megelőzzük a kiszáradást – amely már kórházi ellátást is igényelhet.

A csapvíz is kiváló – és környezetbarát

Hazánkban a csapvíz a legtöbb helyen kiváló minőségű, így bátran fogyasztható. Nemcsak egészséges, de környezettudatos választás is: csökkenthető vele a műanyaghulladék-termelés, ha palackozott italok helyett otthonról vitt kulacsból iszunk.

Összegzés: Töltsd újra magad – nap mint nap!

A nyári jó közérzet kulcsa a tudatos hidratálás. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége arra buzdít mindenkit, hogy ne a szomjúságra reagáljunk, hanem előzzük meg a kiszáradást. A megfelelő folyadékbevitel nemcsak az energiaszintet emeli, hanem segít a koncentrációban, javítja a bőr állapotát, és általánosságban ellenállóbbá teszi a szervezetet a nyári terheléssel szemben.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.