
A kánikulában a megfelelő folyadékbevitel életbevágó, a hidratáltság nemcsak a jó közérzet, hanem a testi és szellemi teljesítőképesség kulcsa is.
A nyár nemcsak a napsütéses élmények, a strandolás és a szabadtéri programok időszaka, hanem egyben a szervezet fokozott terhelésének is. A melegben, főleg a mostani kánikulában megnövekszik a szervezet vízvesztesége, így a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészség és a jó közérzet megőrzéséhez – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
A testünk körülbelül 60%-a víz, amely nemcsak a sejtek építőközege, hanem alapvető szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, az anyagcserében és a kognitív funkciók fenntartásában is. Már 2% folyadékvesztés is elég lehet ahhoz, hogy fejfájást, fáradtságot vagy koncentrációs nehézséget tapasztaljunk.
A szomjúság önmagában már késői jelzés: mire érezzük, a test már vészüzemmódban van. Ezért különösen fontos a folyamatos, egyenletes folyadékbevitel a nap során – nem csak sportolóknak, hanem ülőmunkát végzőknek, időseknek, gyerekeknek is.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint a nőknek legalább 2 liter, a férfiaknak pedig legalább 2,5 liter folyadékra van szükségük naponta. A magyar OKOSTÁNYÉR irányelve szerint ez 8 pohár folyadék, amelyből minimum 5 pohár legyen tiszta víz. A gyümölcslevek, üdítők, teák csak kiegészítőként szerepeljenek, kis mennyiségben.
A fizikai aktivitás, a hőség, a várandósság, szoptatás vagy éppen a betegségek tovább növelik a szervezet vízigényét. Ilyenkor napi 3–4,5 liter folyadékbevitel is indokolt lehet.
A szervezet vízszükségletének 20–30%-át ételekből nyerjük. A levesek, gyümölcsök és zöldségek – például a dinnye, uborka, paradicsom – magas víztartalmúak, de meglepő módon ide sorolható a főtt tészta és a párolt rizs is. Egy friss paradicsomos tészta tehát nemcsak könnyű nyári fogás, hanem kiváló hidratálási forma is.
A gyermekek gyakran annyira belefeledkeznek a játékba, hogy nem is érzékelik a szomjúságot, míg az idősek esetében az öregedés csökkenti a szomjúságérzetet. Az ő esetükben kulcsfontosságú, hogy a családtagok, gondozók figyeljenek a rendszeres folyadékpótlásra: biztosítsanak elérhető helyen cukormentes innivalót, például limonádét, vizet vagy gyümölcsteát.
A hányással, hasmenéssel, lázzal járó nyári fertőzések is extrém vízvesztéssel járhatnak. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a gyors és bőséges folyadékpótlás, hogy megelőzzük a kiszáradást – amely már kórházi ellátást is igényelhet.
Hazánkban a csapvíz a legtöbb helyen kiváló minőségű, így bátran fogyasztható. Nemcsak egészséges, de környezettudatos választás is: csökkenthető vele a műanyaghulladék-termelés, ha palackozott italok helyett otthonról vitt kulacsból iszunk.
A nyári jó közérzet kulcsa a tudatos hidratálás. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége arra buzdít mindenkit, hogy ne a szomjúságra reagáljunk, hanem előzzük meg a kiszáradást. A megfelelő folyadékbevitel nemcsak az energiaszintet emeli, hanem segít a koncentrációban, javítja a bőr állapotát, és általánosságban ellenállóbbá teszi a szervezetet a nyári terheléssel szemben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.