Hírzóna

Szinte majdnem kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava

Szinte majdnem kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava

Mára a csatornában és a tó egy kisebb hányadán áll csak víz.

Márton Andrea
2024. szeptember 5., csütörtök
Fotó: Bodrogi Attila
Szinte majdnem kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava

Továbbra is tombol az aszály országszerte, de az Alföldön különösen. Bodrogi Attila amatőr meteorológus, természetvédő döbbenetes drónvideót posztolt, melyen jól látszik, hogy szinte sivatagi tájjá változott a Homokhátság egyik különös szeglete.

Fotó: Bodrogi Attila. 

 

A mintegy 100 hektáros kiterjedésű Nagyszéksós-tó szinte teljesen kiszáradt, mára a csatornában és a tó egy kisebb hányadán áll csak víz. A vízimadarak és a bivalyok a hőség elől e kis területre szorultak vissza. Legutóbb 2022-ben, a nagy aszály során  még rosszabb volt a helyzet, ekkor el is kellett költöztetni a bivalyokat a területről. 2022 előtt pedig 2014-ben volt hasonló a helyzetkép, vagyis egyáltalán nem történik meg minden évben a kiszáradás, mivel mára a tó kapcsolódott egy belvízelvezető rendszerhez.

 

A Mórahalom közelében fekvő Nagyszéksósi Bivalyrezervátumot 2008-ban hozták létre azzal a céllal, hogy segítenek megtisztítani a nádtól a szikes tavat és környékét. Jelenleg közel  másfélszáz állat él ezen a területen, akik jelenleg nem sok vizet találnak a tájban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.