Hírzóna

Kirándulók nagy kedvence

Kirándulók nagy kedvence

A rezervátumot mind a helyiek, mind a környéken élők de még a turisták is szívesen látogatják.

Márton Andrea
2024. január 25., csütörtök
Kirándulók nagy kedvence

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátumát 2008-ban hozták létre, Mórahalom határában.

 

A terület a csapadékosabb időszakokban (főként a hetvenes években) halastóként hasznosították. A terület gyors kiszáradása a nyolcvanas évek végén indult el, 1991 és 1992 között, már alig volt nyílt vízterület. A bivalyok betelepítését megelőzően a terület nagy részét és a tavat szegélyező legelőt összefüggő nádas borította, a tó nagy része pedig kiszáradt.

Mórahalom határában elterülő Nagyszéksós-tó nádrengetegének egy részét tanösvényen sétálhatjuk körbe. Bár a homokhátság majdnem 3 000 hektárnyi tógazdasággal bír.

A Bivalyrezervátumban a betelepítés óta az egyedek száma folyamatosan növekszik. Jelenleg körülbelül 143 bivaly él ezen a csodálatos területen, melyek az eredeti természeti környezet fenntartásában és alakításában fontos szerepet töltenek be.


A kerítéshez közel legelésző állatok egészen közelről is megfigyelhetők, illetve a terület mellett elhelyezett magaslesről az egész táj átlátható. A Bivalyrezervátum egy szabadon és ingyenesen látogatható terület, kis állattal is látogatható. A rezervátumot körülvevő puszta képe és hangulata, a határtalanság érzete, az élő táj folyamatosan változó képe lenyűgöző és eközben átélhetővé teszi az Alföld hamisíthatatlan hangulatát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.