Hírzóna

Téli átállás: Hogyan küzdjünk meg a korai sötétedéssel?

Téli átállás: Hogyan küzdjünk meg a korai sötétedéssel?

Ez a változás nemcsak a napi rutinunkat befolyásolja, hanem az egészségünkre is kihatással van.

Márton Andrea
Tegnap, 8:02
Fotó: Getty Images
Téli átállás: Hogyan küzdjünk meg a korai sötétedéssel?

Az éjszaka folyamán már átálltunk a téli időszámításra, ami azt jelenti, hogy az óráinkat egy órával visszaállítottuk.

Fotó: Getty Images. 

 

Az óraátállítás, amely évente kétszer, tavasszal és ősszel történik, sokak számára megterhelő lehet, és számos hatással bír az emberi életre. A téli időszámításra való áttérés során, amely október végén történik, az órákat egy órával visszaállítjuk, ami azt jelenti, hogy a napok rövidebbek lesznek, és korábban sötétedik. 

 

Korábbi sötétedés

A téli időszámítás bevezetésével a napfényes órák száma csökken, és a sötétség hamarabb beáll. A téli hónapokban a nap már délután 4-5 óra körül lenyugszik, ami különösen a szabadidős tevékenységeinkre van hatással. A korai sötétedés miatt sokan tapasztalják, hogy csökken a kedvük a szabadban való tartózkodásra, és nehezebben tudják fenntartani a produktivitásukat. A sötétedés hatására a hangulatunk is romolhat, ami télen különösen aggasztó lehet.

 

Az óraátállítás egészségügyi hatásai

Az óraátállításnak számos egészségügyi hatása is van. A biológiai óránk, amely a cirkadián ritmusunkat szabályozza, érzékeny a hirtelen időeltolódásokra. Az átállás következtében sokan tapasztalhatnak alvászavarokat, fáradtságot és koncentrációs nehézségeket. A kutatások szerint az óraátállítás időszakában megnőhet a szívrohamok és a stroke előfordulása is, mivel a szervezetnek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új időrendhez.

A téli időszámításra való áttérés különösen a gyermekek és az idősek számára lehet megterhelő, akik érzékenyebbek az alvásminták változásaira. A sötétebb estéken a depresszió és a szorongás tünetei is fokozódhatnak, ami a téli hónapokban különösen aggasztó lehet.

Dr. Thurzó Balázs háziorvos hangsúlyozza, hogy az óraátállítás hatásainak mérséklésére fontos a tudatosság és a megfelelő felkészülés. Javaslatai a következők:

  1. Fokozatos Alkalmazkodás: Az óraátállítás előtt néhány nappal érdemes fokozatosan állítani a napi rutint, például a lefekvési és ébredési időpontokat, hogy a szervezet könnyebben alkalmazkodhasson az új időrendhez.
  2. Napi Fényexpozíció: A napfényes órákban minél több időt töltsünk a szabadban. A természetes fény segít a hangulatunk javításában és a cirkadián ritmusunk szabályozásában.
  3. Megfelelő Világítás: A sötét estéken használjunk megfelelő világítást otthon, például meleg fényű lámpákat, amelyek segíthetnek a hangulatunk javításában.
  4. Fizikai Aktivitás: A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai egészségünkre van jótékony hatással, hanem a mentális jólétünket is támogatja. A mozgás segít csökkenteni a stresszt és javítja az alvás minőségét.
  5. Tudatos Pihenés: Fontos, hogy a stresszkezelésre is figyeljünk, például relaxációs technikák, meditáció vagy légzőgyakorlatok alkalmazásával.

 

Megoldások és Alternatívák

Bár az óraátállítás sokak számára nehézségeket okoz, a jövőbeni döntések és egyeztetések remélhetőleg megoldást nyújtanak a kérdésre, hogy mikor szabadulunk meg végleg az időeltolódásoktól. A tudatos felkészülés és Dr. Thurzó Balázs javaslatai segíthetnek abban, hogy a téli időszakot könnyebben átvészeljük, és megőrizzük mentális és fizikai egészségünket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.