Hírzóna

Életmentő volt az eső a bivalyrezervátum számára +Galéria +Videó

Életmentő volt az eső a bivalyrezervátum számára +Galéria +Videó

Virágzik az élet

Kovács György
9 órája
Életmentő volt az eső a bivalyrezervátum számára +Galéria +Videó

Mint arról korábban beszámoltunk, az országot, de különösen az Alföldet sújtó tartós aszály következtében szinte teljesen eltűnt a mórahalmi bivalyrezervátum mintegy 100 hektárnyi vize. Az őszi nagy esőzések azonban elkezdték újra feltölteni a Nagyszéksós-tavat.

Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

A mórahalmi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2008-ban egy Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciós munkába fogott a területen: bivalyokat telepített a benádasodott tómederbe. Ezzel létrejött a Dél-Alföld első bivalyrezervátuma. 

Szeptember elején a bivalyrezervátum:

 

A nyári szárazságban mindig is jelentősen apadt a tó, azonban az eddiginél csupán egyszer volt rosszabb a helyzet, a 2022-es aszálynál, amikor már a bivalyokat is el kellett vinni a területről. Szeptember elejére a szárazság kezdte elérni a 2022-es szintet, azonban a kiadós csapadék megmentette a tavat a teljes kiszáradástól és így az állatok is maradhattak.

Noha a tó területének jelentős részén továbbra sincs víz, maradtak az állatok számára kisebb oázisok, amiben virágzik az élet és a szárazabb részeken is fel-fel bukkannak kisebb vízfoltok. A barna kopárság helyét pedig egyre nagyobb arányban töltik ki a zöld területek.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.