Hírzóna

Nem ér véget a kánikula: másodfokú hőségriasztással indul az ősz

Nem ér véget a kánikula: másodfokú hőségriasztással indul az ősz

Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.

2 órája
Fotó: Shutterstock
Nem ér véget a kánikula: másodfokú hőségriasztással indul az ősz

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. augusztus 24-én (szombat) 00.00 órától kiadott hőségriasztást 2024. szeptember 05. (csütörtök) 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. 

Fotó: Shutterstock. 

 

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. 

A hőség megviseli az emberi szervezetet

A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők. Az egészséges nők közül a várandós és a változókorban lévő nők vannak kitéve magasabb kockázatnak a hormonális változások miatt.

A kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapot kialakulását. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek. Segíthet a hideg vizes borogatás, a zuhanyozás, a lábak áztatása (20-22 fokos vízben) is. Az izzadással elveszített sót egy liter vízbe tett fél mokkáskanálnyi sóval lehet pótolni. Kánikulában minden fizikai tevékenység megerőltető, ezért a bevásárlást, kertészkedést stb. javasolt a hűvösebb, reggeli, esti időszakban végezni.

A változókorban (menopauza) megjelenő tünetek – fokozott izzadás, csökkent melegtűrés, hőhullámok – évszaktól függetlenül hasonlók a hőség okozta panaszokhoz, amelyeket a magas hőmérséklet súlyosbíthat. Fontos, hogy ilyenkor a nők jól szellőző, természetes anyagú ruhákat viseljenek, és fokozottan figyeljenek a személyes higiéniára. A panaszok mérsékelhetők a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával: egészséges táplálkozással (sok friss zöldség, gyümölcs), bőséges folyadékbevitellel (körülbelül három liter naponta), a kora reggeli vagy esti órákban rendszeresen végzett testmozgással.

Fotó: Pexels. 

 

Az elhízás fokozott sérülékenységhez vezet. A felesleges zsírréteg természetes szigetelőanyagként működik, megnehezíti a szervezet hőelosztását; a túlsúlyosok szívének a nagy melegben többet kell dolgoznia ahhoz, hogy keringesse a vért. Az elégtelen keringés akár ájulást is okozhat, illetve erőteljesebb izzadásra készteti a szervezetet, amelynek hatására több vizet és sót veszít.

Az egészséges, fiatal felnőtteknek is fokozottan kell figyelniük arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére sem hagyják abba az edzést. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg. A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. A legfontosabb éppen ezért a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása a házi kedvencek számára. Gondoskodni kell a folyamatos ivóvízellátásukról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, és zárt helyiségben való tartózkodásuk esetén annak szellőztetéséről.

Figyeljünk oda egymásra!

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A saját egészségünk megóvása mellett figyeljünk oda másokra is: különösen az idős rokonokra, szomszédokra, ismerősökre - hívja fel a figyelmet közleményében a Katasztrófavédelem.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.