Hírzóna

Döntöttek a kereskedők az üzemanyagárakról

Döntöttek a kereskedők az üzemanyagárakról

Erre számíthatunk szerdától a kutaknál

2024. június 3., hétfő
Döntöttek a kereskedők az üzemanyagárakról

Kihirdették, hogyan árazzák az üzemanyagot Magyarországon szerdától – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

 

E szerint a kereskedők úgy döntöttek, 

nem változnak a hazai üzemanyagárak a hét közepén.

Vagyis szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is marad a jelenlegi szinten, így aztán a járműtulajdonosok továbbra is az alábbi átlagárakkal számolhatnak:

  • 95-ös benzin – 597 forint/liter,
  • gázolaj – 603 forint/liter.

Megjegyzendő, hogy átlagárakról van szó, amelytől az egyes benzinkutak árszintje jóval eltérhet – írja a Világgazdaság. Van olyan töltőállomás Magyarországon, ahol 575 forint körül mérik a benzin és a dízel literjét, de olyan is, ahol 680 forint fölött. A lap tapasztalatai szerint a jellemző ár a benzin és a dízel esetében is 600 forint alatt van és az 590–599 forint közötti tartományban mozog, miután szerdától, majd ma, hétfőtől hatályba lépett a benzinnél egy literenkénti 4, majd 3 forintos mérséklődés.

Felidézik, hogy április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Másfél hónap leforgása alatt a benzin és a dízel is mintegy 50-60 forinttal lett olcsóbb. Ezzel együtt is januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 67, a dízelár pedig 37 forinttal nőtt,

jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 26 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 4 forintos mínusz figyelhető meg. A 40–70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.