Hírzóna

Elhunyt az olimpiai bajnok Hammerl László, a Nemzet Sportolója

Elhunyt az olimpiai bajnok Hammerl László, a Nemzet Sportolója

2024. május 3., péntek
Elhunyt az olimpiai bajnok Hammerl László, a Nemzet Sportolója

Nyolcvankét éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a Nemzet Sportolója – közölte a Magyar Sportlövők Szövetsége.

Fotó: Petrovits László/MTI


Az 1964-es tokiói olimpián 22 évesen nyert aranyérmet a kisöbű sportpuska 60 lövéses, fekvő testhelyzetű számában, ugyanitt bronzérmes is lett a 3x40 lövéses összetett számban. Négy évvel később Mexikóvárosban ezüstérmes lett.

Visszavonulása után 1977 és 2004 között kétszer is szövetségi kapitányként segítette a sportágat, illetve 1989 és 1996 között technikai igazgató volt. Kapitánysága alatt két arany- (Varga Károly és Igaly Diána révén), három bronzérmet, illetve 46 olimpiai pontot szerzett a csapat az ötkarikás játékokon.

A világbajnok és Európa-bajnok sportlövő Joó Évával kötött házasságából született fiuk, Hammerl Soma junior-világ- és Európa-bajnok, Európa-játékok-aranyérmes, Eb-bronzérmes sportlövő. 

82 évesen otthonában, családja körében hunyt el.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.