Hírzóna

Olaszországot is előzzük egy új gazdasági mutatóban

Olaszországot is előzzük egy új gazdasági mutatóban

Magyarország az EU 18. helyén szerepel

2024. február 7., szerda
Olaszországot is előzzük egy új gazdasági mutatóban

Komplex gazdasági fejlettség indexet dolgozott ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, az Oeco-Index eredményei szerint Magyarország az Európai Unión belül a 18. helyet, világviszonylatban 164 ország közül a 34. helyet foglalja el.

 

Az index megalkotásához összesen 25 részmutatót használtak fel. Ezek azok a gazdasági, társadalmi és a politikai mutatók, amelyeket kellő gyakorisággal publikáltak, és az országok széles köre esetében elérhetőek a különböző nemzetközi adatbázisokban.

A komplex mutató segítségével lehetőség nyílik az egyes országok és régiók összehasonlítására, illetve az időbeli változás figyelemmel kísérésére.

Az elsődleges cél minden esetben a fejlettség szintjének és alakulásának egzaktabb megértése. Az országok fejlettségének vizsgálatakor nem egyetlen mutató kedvező vagy kedvezőtlen alakulása alapján vonnak le következtetéseket, hanem több mutató együttes változását nyomon követve

- írta az Oeconomus.

Az index szerint Magyarország olyan országokat előz meg, mint Portugália, Olaszország és Románia.

Törcsi Péter, az Oeconomus kuratóriumának elnöke a közleményben úgy fogalmazott: az országok gazdasági teljesítményét értékelő mutatók gyakran politikailag motiváltak, így fordulhatott elő például, hogy a sajtó egy része szerint Románia már leelőzte Magyarországot.

Ezért bő egy évvel ezelőtt egy olyan objektív index megalkotását tűzték ki célul, amely a mindennapi tapasztalatokhoz közelebb álló képet alkot - érvelt az Oeco-Index kidolgozása mellett.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.