Hírzóna

Máris megnevezték Sulyok Tamás utódját

Máris megnevezték Sulyok Tamás utódját

Szegedi kötődésű jogász lehet az Alkotmánybíróság elnöke

2024. február 26., hétfő
Máris megnevezték Sulyok Tamás utódját

Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére – jelentette be közösségi oldalán a Fidesz frakcióvezetője.

 

 

Kocsis Máté a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén közölte, hogy Sulyok Tamást javasolják államfőnek. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője leszögezte, hogy a kisebbik kormánypárt is egyhangúlag támogatja az Alkotmánybíróság elnökének jelölését a köztársasági elnöki pozícióra.

Trócsányi László korábban az Orbán-kormány igazságügyminisztere volt, jelenleg pedig Károli Gáspár Református Egyetem rektora és a Fidesz EP-képviselője.

 

Trócsányi László tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, 1980-ban megszerezte a jogi diplomát, 1985-ben a jogi szakvizsgát. Még abban az évben tagja lett a Budapesti Ügyvédi Kamarának, amelyben tagságát jelenleg szünetelteti.

Karrierjét az Országgyűlési Könyvtár jogi szakkönyvtárosaként kezdte, később a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa, majd pedig tudományos munkatársa lett egészen 1988-ig.

Tudományos karrierjét a mai Szegedi Tudományegyetemen kezdte, ahol 1989 és 1991 között egyetemi adjunktus, később egyetemi docens, 1994-től pedig tanszékvezető egyetemi docens lett. 2000 óta tanszékvezető egyetemi tanár Szegeden, 2004-től az SZTE Európa Tanulmányok Központ igazgatója is. 2000 és 2004 között Trócsányi László Magyarország belgiumi és luxemburgi nagyköveteként szolgált Brüsszelben. A frankofón ügyek magyarországi támogatójaként 2005 óta a francia nyelvű európai jogi mesterképzés szakfelelőse, a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok BA és MA szak felelőse a Szegedi Tudományegyetemen.

Trócsányi László 2006-tól 2009-ig a Jean Moulin Lyon 3 Egyetem Jogi Karának vendégprofesszora, a Louvain-la-Neuve-i Katolikus Egyetem vendégoktatója. Eközben 2005 és 2013 között az Európa Tanács Velencei Bizottságának póttagjaként vesz részt a szervezet munkájában. 2007-ben alkotmánybírónak nevezik ki, 2010-ben pedig Magyarország franciaországi nagykövetévé. 2014 júniusa óta Magyarország igazságügyi minisztere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.