Hírzóna

Elhunyt Czakó Gábor, a Nemzet Művésze

Elhunyt Czakó Gábor, a Nemzet Művésze

2024. február 21., szerda
Elhunyt Czakó Gábor, a Nemzet Művésze

Életének 82. évében elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a Nemzet Művésze, a magyar keresztény, konzervatív, jobboldali gondolkodás nagy alakja.

 


Czakó Gábor író, nyelvrégész 1942-ben született a Tolna megyei Decsen. Édesapja 1943-ban a doni ütközet során eltűnt. 1960-ban érettségizett Szekszárdon, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett jogászi diplomát.

Tanulmányai után jogászként dolgozott, és mind a szépirodalom, mind a képzőművészet területén alkotott. Többek között a Mozgó Világ szerkesztője is volt 1978 és 1983 között, majd a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője lett. Írt számos regényt (Emberkert, Megváltó, Várkonyi krónika), színdarabot, szociográfiát; valamint esszékötetek (Beavatás-sorozat) sorát. Utóbbiból televíziós esszésorozat is született - emlékezik meg a Mandiner.

A magyar konzervatív, jobboldali sajtó ismert szerzője és véleményvezére volt,

a lapok hasábjaitól közönségtalálkozók soráig találkozhattunk Czakó Gáborral az elmúlt évtizedek során. Az író Antall József tanácsadó testületének is a tagja volt a kilencvenes évek elején.

Az évek során Kossuth-díjjal, Prima díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal-érdemrenddel, valamint 2019-ben A Nemzet Művésze díjjal is kitüntették.

Feleségével, Simon Évával hat gyermeket neveltek föl, tizenhat unokájuk lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.