Hírzóna

Ezen a napon a világ magyarsága ünnepel

Ezen a napon a világ magyarsága ünnepel

Nemcsak a napján, hanem egész januárban ünneplik a magyar kultúrát a szegedi Somogyi Könyvtárban

Márton Andrea
2024. január 22., hétfő
Ezen a napon a világ magyarsága ünnepel

Január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, már 1989 óta – annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg a dátummal a Himnusz kéziratát. 

 


Az ötlet Fasang Árpád zongoraművésztől származik. Véleménye szerint: 

ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.

Számos településen rendezvényekkel tisztelegnek évezredes kultúránk, hagyományaink, nyelvünk, irodalmunkat öregbítő íróink, költőink előtt.

1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Ez az ünnepnap arra is alkalmat ad, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak és gyökereinknek. A mai napon kiváltképp fontos a nemzeti tudatunk erősítése, hogy a gyermekeink továbbadhassák az ősi ázsiai puszták messzeségébe visszanyúló kultúránk kincseit az őket követő generációnak.

Az Országgyűlés 2022. december 7-i ülésnapján 191 igen, 1 nem arányban elfogadta az 55/2022. (XII.8.) országgyűlési határozatot, amelynek értelmében a Himnusz befejezésének 200. évfordulójára emlékezve január 22-ét hivatalos állami emléknapként a Magyar Kultúra Napjának nyilvánította.

 

Szegeden is megünnepli a Magyar Kultúra Napját a Somogyi Könyvtár 2024. január 22-én, hétfőn.
 

  • 9 órától egészen 16.30-ig a könyvtár adminisztrációs pontja melletti földszinti térben várják a könyvtárosok a könyvtárba érkezőket óriás színezővel, a magyar kultúra napjához kapcsolódó kvízzel, tabletes és QR-kódos játékokkal, puzzle és memória fejtörőkkel, valamint a PONT140 elnevezésű játékról is kaphatnak információkat és akár el is kezdhetik a pontgyűjtést az érdeklődők.
  • 11 órától a Gyermekkönyvtárban Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Szegeden című gyermekkönyvét mutatja be a szerző, valamint Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros.
  • 16.30-kor veszi kezdetét a Madách Színház irodalmi film-szín-játék-sorozatának újabb eseménye, amely ezúttal A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játékot tűzi majd műsorára. 

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg az 1. emeleti közösségi térben. 

A régi és ritka értékeket őrző gyűjteménynek ezúttal olyan darabjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyek hazánk ezredéves kulturális fejlődésének mérföldkövei voltak, és művészi kidolgozottságukkal, a bennük foglalt mély gondolatisággal helyet biztosítottak a magyarságnak a civilizált nemzetek sorában.

Az eseményhez kapcsolódóan az Emlékkönyvtár melletti kiállítótérben is egy hasonló témájú bemutatót tekinthetnek meg a látogatók. Valamint idén január 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Farkas Dezső szavalóverseny a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtára, a Farkas fivérek és a Szent-Györgyi Albert Agóra Petőfi Sándor Művelődési Ház közös szervezésében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.