Hírzóna

Jobban teljesített idén a magyar mezőgazdaság

Jobban teljesített idén a magyar mezőgazdaság

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 7., csütörtök
Jobban teljesített idén a magyar mezőgazdaság

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke idén meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5 százalékkal haladja meg a súlyos aszály által sújtott tavalyi évet.

 

 

A Közpinti Statisztikai Hivatal számolt be róla, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátási értéke 6,5 százalékkal bővült éves összehasonlításban és meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot.

A bővüléshez a teljes termelési volumen 25 százalékos emelkedése járult hozzá. Az ágazat teljes kibocsátási árszínvonala közben 15 százalékkal csökkent.

Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb áron dobtak piacra jóval több terményt.

A növénytermesztésről mondható el, hogy az előzőnél jobb évet produkáltak, hiszen a volumene 44 százalékkal volt nagyobb, ezzel szemben az állattenyésztés 0,5 százalékkal esett vissza.

A gabonafélék mennyisége összességében 64, ezen belül a kukoricáé 121, a rozsé 63, a zabé 62, az árpáé 42 és a búzáé 36 százalékkal növekedett. A repce termésmennyisége 16, a napraforgóé 56%-kal lett nagyobb. A fehérjenövényeké, a cukorrépáé és a dohányé szintén nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 44%-kal gyarapodott. A takarmánynövények volumene 24, a kertészeti termékeké 14, a burgonyáé 9,6 százalékkal nőtt. 

Ez mind betudható annak is, hogy a jobb időjárási körülmények a gazdák segítségére váltak, sokkal kevésbé volt aszályos az idei esztendő.

Fotó: MTI/OLÁH TIBOR

 

A gyümölcsfélék volumene 0,3 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma termésmennyisége 39 százalékkal nőtt, a baracké 40 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a szőlő volumene változatlan maradt. Az állattenyésztés teljes termelési volumene 0,5%-kal mérséklődött. Az élő állatok termelése 0,6%-kal nőtt, az állati termékeké 2,7 százalékkal csökkent.

A mezőgazdasági ágazat kibocsátásának értéke folyó alapáron 6,5%-kal, termelési volumene az árak 15%-os csökkenése mellett 25%-kal bővült.

Ami még kiemelendő, és mind rövid és hosszútávon rendkívül fontos a magyar mezőgazdaságra és terményekre nézve, hogy jelentős mértékben csökkent a növényvédőszer és műtrágya felhasználás hazánkban.

A folyó termelőfelhasználás volumene 1,5 százalékkal mérséklődött, ára összességében 1,7 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül a műtrágya volumene 10, a növényvédő szeré 8,0 a takarmányoké egy százalékkal csökkent, a többi ráfordítás enyhén növekedett vagy változatlan maradt.

A bruttó hozzáadott érték 19, volumene 79%-kal bővült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 4,1%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 13%-kal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 5,5%-kal lett nagyobb az előző évhez képest.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.