Hírzóna

Lantos Csaba: biztosított Magyarország energiaellátása

Lantos Csaba: biztosított Magyarország energiaellátása

Márton Andrea
2023. november 28., kedd
Lantos Csaba: biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.

A miniszter az elmúlt egy év energiaügyi történéseit ismertetve kiemelte: a gázfogyasztásban az Európai Unó által elvárt 15 százaléknál nagyobb a magyarországi csökkenés, és az áram fogyasztása is visszaesett.


Lantos Csaba reálisnak nevezte, hogy Magyarország fenn tudja tartani a gazdasági növekedést, miközben a teljes energiafogyasztás csökken, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentéséhez. Hozzátette azt is, hogy jelentős átrendeződésre lehet számítani, a fosszilis energiahordozókról egyre inkább átáll az ország a zöld energiaforrásokra.


A miniszter úgy fogalmazott: 

napenergia-forradalom zajlik Magyarországon, tavaly az összes új telepítés meghaladta az 1000 megawattot, idén pedig biztosan meghaladja az 1500 megawattot. 

Már elérte az 5500 megawattot a magyarországi napelemek beépített kapacitása, ebből 2200 megawattnyi háztartási és 3300 megawattnyi ipari méretű - ismertette.

Elmondta, hogy egyre több olyan nap van Magyarországon, amikor a napsütéses időszakokban az áramfogyasztás 90 százalékát napenergia biztosítja, a paksi atomerőmű termelésével együtt pedig jelentős időszakokban lehet teljesen karbonmentesen biztosítani az ország áramszükségletét.

 

A miniszter különösen fontosnak nevezte a megtermelt elektromos energia tárolását. Elmondta: a háztartásokat is erre szeretnék ösztönözni, ezért januárban új háztartási méretű napelemek és korszerű energiatároló egységek együttes telepítését támogató pályázatot írnak ki 75 milliárd forintos keretösszeggel.
 

 Ipari vállalatok számára már megjelent a pályázat olyan energiatároló egységek telepítésére, amelyek segítenek az áramhálózat egyensúlyát fenntartani 

- hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy az áram tárolását célzó ipari kutatás-fejlesztési terület az egész világon az egyik fő irány, és ebben Magyarországnak részt kell vennie.
 

Lantos Csaba hangsúlyozta: 

a szuverenitás kulcskérdés az energetikában is, ki kell használni minden olyan lehetőséget, ami Magyarországon biztosítható. Példaként említette egyebek mellett a geotermia, illetve a gáz- és olajkitermelés erősítését, valamint a szélenergiát.

Az energiaügyi miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán is rámutatott arra, hogy az 1990-es bázisévhez képest már 37 százalékkal csökkent Magyarországon az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezért a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata során 50 százalékra emelték a hazai kibocsátás-csökkentés 2030-ra kitűzött mértékét a korábban vállalt 40 százalék helyett.

Ismertette, hogy változik a szélerőművek telepítésének szabályozása, a jelenlegi 12 kilométeres védőtávolság például 700 méterre csökken a települések határától. Jelezte ugyanakkor, hogy nem szeretnének "szélkerék-erdőket". A miniszter szerint 1000-1500 megawattnyi szélenergia-kapacitás telepítése lehet racionális.


A víziközmű-ágazatról elmondta: 

januártól az egész országban egységessé válnak a vízdíjak a vállalkozásoknak és az intézményeknek, ebben eddig jelentős különbségek voltak az ország különböző területein.

A Mol MOHU által 35 évre elnyert hulladékkoncesszióval kapcsolatban egyebek mellett közölte:

Magyarországon évente 20 millió tonna hulladék keletkezik, ebből 4,5 millió tonnát, tehát a negyedénél kevesebbet adtak koncesszióba. A vállalat feladata, hogy Magyarország meg tudjon felelni az uniós követelményeknek, ehhez saját forrásból kell jelentős beruházásokat elvégeznie, és jövő január 1-jétől például a visszaváltási rendszert működtetnie

 - jelezte Lantos Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.