Hírzóna

Holnap kiderülhet, mikor és mennyivel emelik a minimálbért

Holnap kiderülhet, mikor és mennyivel emelik a minimálbért

Az időpontról és az összegről már vannak sejtések

2023. november 15., szerda
Holnap kiderülhet, mikor és mennyivel emelik a minimálbért

Lényegében megállapodtak a munkaadók és a szakszervezetek a jövő évi minimálbérről, a megállapodást akár már a csütörtöki ülésen bejelenthetnik tudta meg a Világgazdaság.

Fotó: MTVA/Faludi Imre. 

 

A Világgazdaság információi szerint a munkaadók és a szakszervezetek találkoztak a héten, ahol a főbb kérdésben megegyeztek, ugyanakkor abban állapodtak meg, hogy a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtökön 11 órától kezdődő üléséig nem kommunikálnak kifelé. Ezt alátámasztja, hogy a lap kereste mindkét oldalt, de elhárították a megkeresésüket.

Korábban írtunk róla, hogy szeptember óta kifejezetten konstruktív légkörben zajlottak, 

a minimálbér 15 százalékos emelését tulajdonképpen a munkaadói oldal sem vitatta, 

a garantált bérminimum esetében felmerülő 10 százalékos emelés már nehezebb kérdés volt. Utóbbit főként a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége kifogásolta, Rolek Ferenc alelnök a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy egy recessziós közegben egy két számjegyű emelés nem indokolt, sőt a harmadik negyedéves GDP-adatok kapcsán azt is mondta, hogy a vártnál rosszabb adatok felülírják az eddigi tárgyalások menetét.

A körvonalazódó megállapodás része lett volna a munkaadók egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatása, ám ezt a kormány elvetette, miután úgy ítélték meg, hogy pont a minimálbéresek helyzetén nem javítana. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár október 31-én az M1 stúdiójában helyette azt javasolta, hogy hozzák előre a minimálbér-emelést a munkaadók, így ne január elsejével, hanem már a decemberi fizetésüket emelt összegben kapják készhez.

Ezek alapján, ha az utolsó pillanatban nem történik változás, akkor december elsejével a minimálbér bruttó 266 ezer forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 326 ezer forintra emelkedhet.

Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezer ugorhatna a megállapodásnak köszönhetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.