Hírzóna

A madárinfluenzára figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park

A madárinfluenzára figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 17., péntek
A madárinfluenzára figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága 2023. november 9-én és 10-én a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszadorogma, a Pest vármegyei Apaj, a Csongrád-Csanád vármegyei Csanytelek, Tömörkény, Sándorfalva település és Szeged város, a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hortobágy település területéről származó (daru) mintákból magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírust mutatott ki.

 

 

A park területén fokozott a fertőződés veszélye a nagyszámú darusereg miatt.

A hétvégére meghirdetett XII. Fehértavi Darvadozás rendezvénysorozat kapcsán az alábbiak betartását kérik:

  • Kérik a résztvevőket, hogy a kihelyezett fertőtlenítési pontokon minden külső helyszínen szervezett programra történő be -és kilépéskor végezzék el a lábbelik fertőtlenítését!
  • Aki tetemet vagy legyengült darut talál, ne fogja meg! A helyszín pontos megjelölésével jelezzék a helyszínen a Nemzeti Park kollégáinak, és ők gondoskodnak a madárról.
  • A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt.

Továbbá tájékoztatnak mindenkit, hogy a "Diós Kristóf Emlékverseny 2023 - fotós terepverseny a Fehértavi Darvadozáson" program elmarad!

Az alábbi weboldalon megtekinthetők a járvány folyamatosan frissülő hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk is: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.