Közélet

Több száz daru várható a szegedi Fehér-tónál

Több száz daru várható a szegedi Fehér-tónál

2023. október 26., csütörtök
Több száz daru várható a szegedi Fehér-tónál

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik - írja a Kiskunsági Nemzeti Park oldala.

A darvak nagy része a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a több tízezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetői segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

Az idei év időpontjai:

  • október 27.
  • november 11.
  • november 12.
  • november 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.