Hírzóna

Több száz millió forintot mostak tisztára

Több száz millió forintot mostak tisztára

2023. június 29., csütörtök
Több száz millió forintot mostak tisztára

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádat emelt öt személlyel szemben, akik 2017-ben egy nemzetközi csalássorozatból származó pénzek tisztára mosásában működtek közre.

A vádirat szerint a vádlottak anyagi ellenszolgáltatás ígéretével rávették két, szerbiai származású vádlott-társukat arra, hogy Magyarországra jöjjenek, és itthon cégeket alapítsanak, vagy vállalják el már meglévő gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségét. A cégbejegyzéseket követően velük budapesti illetve szegedi bankfiókokban bankszámlákat nyittattak meg. A céges illetve banki iratokat a stróman ügyvezető vádlott-társaiktól valamennyi esetben átvették, majd azokat ismertelen megbízójuknak továbbították.

A bankszámlákra ezután kriptovaluta-vásárlási és egyéb befektetési lehetőségek hamis ígéretével megtévesztett külföldi sértettek 13 európai országból teljesítettek átutalásokat. Az ügyben a valós működtetési szándék nélkül alapított gazdasági társaságok négy számlájára 4 hónap leforgása alatt 390 millió forintnyi külföldi átutalás folyt be a csalások eredményeként. A bűnös pénzeket netbankon keresztül azonnal külföldi számlákra utaltak tovább.

A főügyészség a vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette és közokirat-hamisítás bűntette elkövetésével vádolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.