Akác a sláger – A hidegebb hónapokban megugrik a mézkereslet


Teához, mézeskalácshoz, egyéb süteményekhez, vagy pusztán az aranyszínű nedű élvezetéért is többen keresik a mézet a hidegebb hónapokban.
„Karácsony előtt megugrik a forgalmunk, ez a főszezon. A magyar mézfogyasztás messze elmarad ugyan a nyugat-európai országokétól, némi fellendülés azonban mutatkozik idehaza az egészséges élelmiszerek keresletében” – emelte ki Szepesi Ferenc szegedi méhész.

Elmondta, az ünnepi asztalra elsősorban akácméz kerül, továbbá sok vegyes mézet is visznek, amelyből vélhetően a mézeskalácssütéshez is használnak. Az idei méztermés jónak mondható, sőt, nála az utóbbi tíz év legjobbját hozta a mostani szezon a szélsőséges időjárási viszonyok ellenére. „A magyar méz kiváló minőséget képvisel, a vásárlók elé széles választék tárulkozik” – tette hozzá. Mint elmondta, az akácméz után a hárs-, a levendula-, a selyemkóró- és a zöld dióméz is népszerű.
