Gazdaság

Óriási a működési hiány Hódmezővásárhelyen

Óriási a működési hiány Hódmezővásárhelyen

2023. január 19., csütörtök
Óriási a működési hiány Hódmezővásárhelyen

1,75 milliárd forint működési hiányt halmozott fel a Márki-Zay Péter vezette megyei jogú város - közölte a polgármester az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a város sokkal nagyobb kiadásokkal kell szembesüljön, mint bevétellel, emellett állítása szerint Hódmezővásárhely az egyetlen megyei jogú város, ami nem kapott kormányzati rezsitámogatást.

Közölte, hogy adóerő-képességben a harmadik legrosszabb helyen áll a város, melynek szüksége lenne a támogatással járó pénzösszegre, és ez járna is az önkormányzatnak. Ennek érdekében online petíciót is indít, hogy megkapja a város a támogatást - ami Márki-Zay számításai szerint 600 millió forint kellene legyen.

Cseri Tamás kormánypárti önkormányzati képviselő erre úgy reagált: ugyanúgy kaptak az ellenzéki városok rezsitámogatást, ahogy a kormánypártiak - köztük Szeged is. Szerinte a gond az, hogy majdnem az összes megyei jogú város komoly takarékossági intézkedéseket vezetett be, ezzel szemben Hódmezővásárhely belekezdett a városháza tornyának teljesen felesleges felújításába. Ez pedig mintegy 300 millió forintba kerül Cseri szerint - épp annyiba, amennyi támogatást kaphatott volna Hódmezővásárhely.

közgyűlésen megtárgyalt előterjesztés szerint a bevételek várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakulnak, míg a kiadások elérhetik a 10,4 milliárd forintot. A működési források lényeges hányadát az adóbevételek adják, az állami támogatások nagysága nem változott nominálisan, a helyi adóbevételek közül viszont a kétszeresére nőtt a szolidaritási hozzájárulás.

Az energiaárak emelkedése miatt az önkormányzati intézmények, és a részben közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok közüzemi költségei megközelíthetik a 2 milliárd forintot.

A működési hiányt részben az előző évi maradványösszegekből fedezhetik: a város államkincstári pályázati számláján 750 millió, a kereskedelmi banki számláján 1,7 milliárd forint van, ebből 1,2 milliárd az előterjesztés szerint szabadon felhasználható.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.