Gazdaság

Most lehet igazán nagy gond az üzemanyag-ellátással

Most lehet igazán nagy gond az üzemanyag-ellátással

2022. december 1., csütörtök
Most lehet igazán nagy gond az üzemanyag-ellátással

Mégsem tudják újraindítani a héten a százhalombattai kőolajfinomítót, emiatt pedig komoly veszélybe került a hazai üzemanyagellátás.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette tegnap a Kormányinfón, melyet az illetékes kabinet is hangoztatott korábban: a benzinárstop eddig azért tudott működni Magyarországon, mert a Mol Nyrt. képes volt import nélkül is kiszolgálni a piacot. Mindennek az egyik kulcsfontosságú része volt - a Barátság kőolajvezeték zavartalan működése mellett - a százhalombattai kőolajfinomító működése. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter ezt a kettőt nevezte meg az ársapka alappillérének.

Az elmúlt hetek egyre látványosabb üzemanyaghiányát épp az okozta, hogy a hazai finomító karbantartási munkák miatt csak 50-55 százalékon működött. Az eredeti terv szerint ezen a héten indították volna be újra teljes üzemben, azonban ez mégsem fog bekövetkezni.

A tegnapi nyomáspróbán ugyanis megbukott a rendszer, újabb repedéseket találtak, emiatt további minimum 3 napot csúszik az újraindulás.

Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón szintén arról beszélt, hogy aggasztóak a hírek a Dunai Finomítóról (Dufi), ami nélkül nincs garancia a benzinárstop fenntarthatóságára.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arról beszélt korábban: amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet. Hozzátette, dönteni kell arról, hogy vagy az árakat szabályozza a kormány vagy ellátja a piacot.

Sajtóinformációk szerint a Mol elismerte, hogy a hálózata 20 százalékában volt érzékelhető részleges üzemanyaghiány. További sajtóértesülések arról szólnak, hogy a Mol Nyrt.-nek az importhiány is gondokat okoz.

Az már az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy a csökkentettfinomítói termelés nem képes ellátni a magyar piacot, ezért a Mol folyamatosan importálszlovákiai finomítójából olajat, de a logisztikai kapacitásai többet nem bírnak el.

Szakértői vélemény szerint az import korábbi szintjének helyreállítása lehetne a megoldás, ehhez azonban az árstopot el kell engedni. Számos szereplő, aki jelenleg ellátási gondokra hivatkozik – például az ENVI Csoport –, korábban igen aktív importőr volt, azonban a nagykereskedelmi hatósági ár miatt ezt a tevékenységet felfüggesztette.

Mindezek összecsengenek a kormány fentebb leírt álláspontjával, melyek az ársapka feltételeiről szólnak.

Hogy a Mol mikor tudja majd visszatölteni a korábban lehívott stratégiai készleteket, illetve, hogy mekkora áruhiány alakul ki a leállás miatt, azt még nem tudni.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.