Gazdaság

A volt államtitkár szerint ki kell vezetni a benzinárstopot

A volt államtitkár szerint ki kell vezetni a benzinárstopot

2022. december 2., péntek
A volt államtitkár szerint ki kell vezetni a benzinárstopot

Holoda Attila, volt energetikáért felelős helyettes államtitkár egy interjúban azt nyilatkozta: az elmúlt hetek történései és a jelenlegi helyzet miatt rá fog kényszerülni a kormány az ársapka kivezetésére.

Több cikket is írtunk már mi is a témában, de a legfrissebb fejlemények szerint nem tud újraindulni a tervekkel ellentétben a százhalombattai kőolajfinomító. Márpedig a Dufi működését a kormány korábban a benzinárstop megtartásának alapvető feltételeihez sorolta.

Holoda szerint nem véletlen, hogy már a Mol is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon. Hozzáteszi, fontos azt látni, hogy az ársapka előtt a hazai benzinkutaknak csupán a 70 százalékát kellett ellátnia a vállalatnak - most viszont a teljes hazai állomány az ő terhük, mivel a hatósági ár miatt a nagykereskedőknek nem éri meg külföldről behozni üzemanyagot. Márpedig Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. vezérigazgatója többször is jelezte, hogy erre szükség lenne.

- Ugyanakkor a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt a Mol sem tud teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött benzinkutak ellátásába. Sőt, az utóbbi időszakban gyakorlatilag egyáltalán nem szállít nekik - mondta Holoda.

A második Orbán-kormány államtitkára azt is megjegyzi, a százhalombattai finomító karbantartásának halogatása olyan plusz problémákat okozott, amelyek a tavaszi karbantartás esetén nem jelentkeztek volna. Ez pedig további ellátási gondokat okoz. Olyannyira, hogy a jövő hét lesz a harmadik hét, amikor a Mol nem tud a kiskutaknak üzemanyagot szállítani.

Tovább mélyítheti a problémát Holoda szerint az orosz kőolajra kivetett embargó életbe lépése.

Megjegyzi, hogy a Mol az üzemanyag-ellátást két finomító, a százhalombattai és a pozsonyi összehangolt működésével állítja elő. Vagyis amíg a pozsonyi finomító több benzint, addig a százhalombattai több dízelt termel. Az embargó miatt azonban az orosz alapanyagból finomított termékekkel tilos lesz az országok közötti kereskedelem, így a két finomító nem fog tudni összehangoltan működni.

Harmadik hete fog akadozni az ellátás

A Mol a Független Benzinkutak Szövetségének címzett közleményében azt írja: a jövő héten sem tud motorbenzin és gázolaj-szállítmányt biztosítani a partnereinek. A fehér kutak készlethiánya mellett a nagyobb szolgáltatók mennyiségi korlátozásra kényszerülnek, a jelenlegi állapot pedig akár 500 kutat is érinthet, ez a szám napról napra nő.

(Mfor, Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.