Befellegzett a benzinárstopnak? Újabb hibát találtak a százhalombattai finomítóban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyobb a baj Százhalombattán, mint gondolták, elúszott a Dunai Finomító péntekre tervezett üzembe helyezése. Ha hétfőn sem indul újra, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt – írja a Világgazdaság.

A lap hiteles forrásra hivatkozva azt írja, hogy a DuFi-ban nyomáspróbát végeztek és eközben újabb csőrepedést tártak fel. Ez – pláne a jelenlegi helyzetben – súlyos probléma, mert azt vonja maga után, hogy a finomító üzembe helyezése nem lehetséges, amíg a hiba fennáll.

Információik szerint az eset miatt a százhalombattai finomító újraindítását három nappal elhalasztotta a Mol az eredeti tervekhez képest.

A legutolsó forgatókönyv szerint ezen a héten pénteken, december 2-án este állt volna vissza a termelésbe a DuFi, ez azonban jövő hétfőig, december 5-ig biztosan nem történik meg. 

Vagyis addig a finomító tovább áll,

illetve részleges, legfeljebb 50–55 százalékos kapacitással működik. Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy ha a helyzet változatlan marad, akkor akár már decemberben szükségessé válhat a 480 forintos hatósági ár felülvizsgálata.

A kormány korábban egyértelművé tette, hogy január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha:

  • az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan,
  • a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

Mindezek tükrében erős a gyanú, hogyha a helyzet nem változik, a benzinárstop nem éli meg a karácsonyt.

Kiemelt kép: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Előző sztori

Kis híján kiesett az erkélyen az a négyéves kislány, akit az anyja magára hagyott

Következő sztori

Elindult a Rotary Advent a Klauzál téren