Gazdaság

Egyedülálló levegőtisztító rendszert fejleszt egy szegedi cég

Egyedülálló levegőtisztító rendszert fejleszt egy szegedi cég

2021. november 4., csütörtök
Egyedülálló levegőtisztító rendszert fejleszt egy szegedi cég

A közösségi közlekedés járműveinek légtechnikai rendszerére szerelt levegőtisztítő berendezést fejleszt a szegedi SolvElectric Technologies Kft. jelentős kormányzati támogatással.

Az idén harmincéves Solvelectric Technologies Kft. 2004 óta foglalkozik személyszállító kabinrendszerek légtechnikai rendszereinek tervezésével és kivitelezésével. A vállalkozás korábban partnerei részére végzett légtechnikai rendszerek tervezésével kapcsolatos feladatokat. A korábbi kutatási és fejlesztési eredményekre alapozott projektben az új levegőtisztító rendszer kifejlesztése mellett elvégzik a termék autóbuszokon történő kipróbálását és piacra vitelét.

A program, amely 2023 nyaráig tart, mintegy 313,2 millió forintos költségvetéssel rendelkezik - ebből 201,58 millió forint támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján.

A vállalkozás olyan levegőtisztító technológiát fejleszt, amely úgynevezett fotokatalikus elven működik és a piacon edülállóként alkalmas lesz a magas levegőáramoltatási környezetben is hatékonyan tisztítani a levegőt. A berendezést a járművek légtechnikai rendszerébe építik: az alkalmazott LED-ek és bevonatok teljesen biztonságosak, így menet közben is egy légtérben működtethetnek az utasokkal.

A Solvelectric Technologies Kft. jogelődjét 1991-ben alapították Szegeden, a vállalkozás 1993 óta végez kereskedelmi tevékenységet, 2012-ben hozta létre saját kutatás-fejlesztési részlegét. Az innovációs tevékenység eredményeként a cég sikerrel vezette be a piacra növénytermesztéshez használható led-lámpáit, nagy teljesítményű szolár invertereit, illetve légtisztító-berendezéseit. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 33 alkalmazottat foglalkoztató cég tavaly - a 2019-es 23,5 százalékkal meghaladó - 506,7 millió forint nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2019-ben 18,1, 2020-ban 8,9 millió forint volt.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.