Gazdaság

A kormány felgyorsítja a szegedi Szilícium-völgyet  

A kormány felgyorsítja a szegedi Szilícium-völgyet   

2018. december 2., vasárnap
A kormány felgyorsítja a szegedi Szilícium-völgyet   

Összességében 5-8 ezer új munkahellyel is járhat az a tudományos park az ELI mellett, ami 2010 óta dédelgetett álom. Hiszen a lézerközpont önmagában csak veszteséget termel. A magyar kormány is lehetőséget lát a szegedi ötletben, ezért Palkovics László kormánybiztosként vette kezébe a „Szegedi Szilícium Völgy” koncepcióját. Azóta fel is gyorsult minden – mondta el a Délmagyarnak adott interjúban Szabó Gábor, az SZTE volt rekotra, jelenleg tudományos és innovációs rektori megbízott.

– Már 2010-ben megfogalmaztuk az első anyagot a lézerközpont mellett felépítendő tudományos parkról – mondta Szabó Gábor. Mivel az ELI az Unió strukturális alapjából kapta a finanszírozást, elvárás volt a gazdasági megtérülés is. Azt már mindenki a kezdetekben látta, hogy maga a lézeres beruházás kerítésen belül nem lesz megtérülő. – Ezért ajánlott fel száz hektárjából tízet az egyetem, hogy ott legyen az ELI, ami a tudományos parkkal lesz kerek. Ez utóbbihoz is szükség van a kormányzat támogatására – mondta. Megjegyezte, a munka akkor gyorsult fel, amikor Palkovics László lett a tudományos park kormánybiztosa.

A gépek már dolgoznak a volt orosz laktanya területén, de nem bontanak le minden épületet. Az egyik legjobb állapotúból lesz az inkubátorház, amit természetesen csontvázig visszabontanak, majd több mint kétmilliárd forintból egy minden igényt kielégítő, különleges épületgépészettel felszerelt épület születik. Ez ad majd helyet egyebek mellett a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központnak, ami mögött egy nagy presztízsű brüsszeli pályázat áll. Ennél elvárás volt, hogy régi és új uniós tagállamok szervezetei fogjanak össze. Az SZTE egy német kutatóközponttal, az SZBK-val és a Semmelweis Egyetemmel közösen nyerte el a támogatást.

5–8 ezer új munkahely Szegeden

– Közel 65 hektárnyi terület marad meg alapvetően üzleti célú hasznosításra. Ide termelő vállalatokat várunk, hosszú távon 5–8 ezer munkahely létrejöttével számolunk – mondta Szabó Gábor. Hangsúlyozta, sok múlik a betelepülő cégeken, de az biztos, hogy nem farmert fognak varrni, magasabb hozzáadott értékű munka kell a jövő szegedi Szilícium-völgyébe.

Még június végén,

Szabó Gábor

rektori mandátumának utolsó napján tették le az ELI lézeres kutatóközpont mellé tervezet tudományos parkban a Járműipari Kompetencia Központ alapkövét, és kötött az egyetem stratégiai megállapodást az Audival és a Mollal. Utóbbi az SZTE rendelkezésére bocsátott egy speciális motorfékpadot, amellyel a belső égésű motorokat, azok károsanyag-kibocsátását tudják vizsgálni.

Fiatal és szép jövő előtt álló fotóakusztikus csapat dolgozik itt, akik az Audinak is fejlesztettek már. A központnak egy olyan épület ad majd helyet, amely a labor- és irodaterek mellett nyolc, egyenként 6×24 méteres hajóból áll. Ezekbe akár egy csuklós busz is be tud majd állni.

(via Délmagyar, Fotók: Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.