Gazdaság

Még titok a cigaretta jövedékiadó-tervezete

Még titok a cigaretta jövedékiadó-tervezete

2011. augusztus 30., kedd
Még titok a cigaretta jövedékiadó-tervezete

Egyelőre titok a cigarettára vonatkozó jövedéki adó az őszi parlamenti ülésszakra elkészülő új tervezetének tartalma - írja a keddi Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap szerint annyi biztos, hogy az iparág pro és kontra lobbizik, mivel a hagyományos füstszűrős terméket gyártók jelenlegi érdeke eltér a sodródohányt gyártóéktől. A nemzetgazdasági tárca által elkészített korábbi tervezetet, amely több lépcsőben emelte volna a termék jövedékiadó-tartalmát, épp azért vonta vissza a kabinet, mert ahhoz olyan módosító javaslatok érkeztek, amelyek nagyobb előnyhöz juttatták volna a sodródohányokat. Ez pedig a fogyasztást az olcsóbb, alacsonyabb adótartalmú termékek felé terelte volna, ami viszont az államháztartásnak nem kedvezne. A minisztérium a visszavont törvénytervezet után azt közölte, hogy őszre új anyagot készít. A 45 napos bejelentési határidőt figyelembe véve a készülő új jövedékiadó-tervezet nyomán túl sok pénz már nem csoroghat idén a költségvetésbe, ám a minél nagyobb bevétel reményében akkor is gyorsnak kell lennie a minisztériumnak. Így nagy valószínűséggel a visszavont tervezethez nagyon hasonló kerül majd a parlament elé. A Napi Gazdaság cikke szerint az sem kizárt, hogy a visszavont tervezetet nyújtják be újra, kérdés, hogy a minisztériumnak sikerül-e háttéralkukat kötni a Fidesz-frakcióban, hiszen a tervezet legnagyobb ellenlábasai a frakció prominensei voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.