Gazdaság

A hamburgeradó célja az egészséges életmód

A hamburgeradó célja az egészséges életmód

2011. július 4., hétfő
A hamburgeradó célja az egészséges életmód

A magyar lakosság egészségi állapotának javulását és az egészséges táplálkozás irányába való elmozdulást várja a népegészségügyi termékadó bevezetésétől az egészségügyi államtitkárság. Elsősorban a magas energiatartalmú, illetve a tápanyagokban szegény élelmiszerek árai nőhetnek – írja a Magyar Nemzet online.

Font Sándor

és

Kovács József

fideszes képviselők június végén nyújtották be az Országgyűlésnek a népegészségügyi termékadóról szóló, hamburgeradó néven ismertté vált törvényjavaslatot. Az új adónemet az eredeti javaslat szerint szeptember 1-jével öt termékcsoportra vetnék ki. A cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitaloké viszont 250 forint lenne. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, az ételízesítőké 500 forint.

Korábban halunk, mint kellene

A tárca szerint a termékadó bevezetésével a lakosság az egészségesebb táplálkozásra ösztönözhető. Elsősorban a nagy energiatartalmú, kevés értékes tápanyagot (vitamint, ásványi anyagot) és sok, úgynevezett luxuskalóriát – kevés mennyiségű élelmiszerben sok energiát – tartalmazó élelmiszerek fogyasztását szeretnék csökkenteni. Mint kifejtették: a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kedvezőtlen, s jóval elmarad attól, amit az ország társadalmi-gazdasági fejlettsége indokolna. Kutatások szerint egy 2008-ban született fiú csaknem hét és fél, míg egy lány több mint öt évvel rövidebb életre számíthat, mint az európai átlag. Mint írták, a 35 és 64 év közötti korosztályban a magyar férfiak több mint 70, a nőknek pedig több mint 63 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. A hétéves gyerekek közül minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott. A szaktárca szerint világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll, amely több mint 2,5 millió embert érint ma Magyarországon. Ennek kapcsán azt is kiemelték: számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas sóbevitel. A magyar lakosság sófogyasztása pedig minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket. Felhívták a figyelmet: a legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen ők általában a magas kalóriatartalmú ételeket, italokat szeretik, amelyek rendszerint sok hozzáadott sót, cukrot tartalmaznak, mint például cukros üdítők, édességek, chipsek. „Ezek értéktelen, üres kalóriát tartalmazó, hizlaló, elenyésző vitamin- és ásványianyag-tartalmú ételek” – fogalmaztak. A tárca célkitűzése, hogy az élelmiszerpiac kínálata az egészséges táplálkozás irányába tolódjon el, illetve az élelmiszer-gazdaság szereplőit ilyen termékek előállítására ösztönözze. Mindezt segíti, ha az új bevételi forrás olyan termékadóból ered, amely azon termékek forgalmazását terheli, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségi kockázatot hordoz – tette hozzá az államtitkárság. A

Világgazdaság értesülése

szerint már az idén ötmilliárd forint lehet a népegészségügyi termékdíj, a gyártók pedig drágulással fenyegetnek.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.