Gazdaság

Állami cég tőkét emelt a DATÉSZ Zrt.-ben

Állami cég tőkét emelt a DATÉSZ Zrt.-ben

2009. szeptember 24., csütörtök
Állami cég tőkét emelt a DATÉSZ Zrt.-ben

Tőkét emelt a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Zrt. a dél-alföldi tészek másodlagos kereskedelmi szervezetében, a Dél-Alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-ben (DATÉSZ Zrt.)

jelentette be Gráf József agrárminiszter csütörtökön Mórahalmon.

Az állami tulajdonú cég a 135 millió forintos tőkeemeléssel 75 százalékos tulajdont szerzett a kilenc, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei tészt tömörítő cégben, továbbá 465 millió forint tagi kölcsönt nyújt a vállalkozásnak a piaci kamatozásnál kedvezőbb feltétellel – mondta a miniszter

Nógrádi Zoltán

fideszes országgyűlési képviselővel, mórahalmi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. néhány héten belül hasonló nagyságú hitelt nyújt a cégnek. Az uniós forrásokkal és minisztériumi támogatásokkal együtt összesen 1,6 milliárd forráshoz jut a DATÉSZ Zrt., valamint a tészek és a szövetkezetek tagjai, ez lehetővé teszi a kereskedelmi tevékenység újraindítását – közölte

Gráf József.

A cégnek kétéves türelmi idő után hét év alatt kell törlesztenie a tagikölcsönt, a tészek pedig szintén hét esztendő múlva vásárolhatják ki az RFH Zrt.-t a DATÉSZ-ből. Az elfogadott üzleti terv szerint ez idő alatt a kereskedelmi cégnek folyamatos növekedéssel 15-17 milliárd forintra kell bővítenie éves forgalmát – közölte a miniszter. Gráf József hangsúlyozta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban a jövő útja a tészeken keresztüli értékesítés. Jelenleg az árualap 25 százaléka kerül ezen a csatornán keresztül a piacra, a cél hét év alatt a 40-50 százalékos szint elérése. Nógrádi Zoltán elmondta: a DATÉSZ Zrt. forrásai a kereskedelmi tevékenység újraindítását szolgálják. A cég az így rendelkezésre álló forgóeszköz segítségével azonnal fizetni tud a tészektől átvett áruért, s így azok is képesek lesznek fizetni tagjaiknak a terményekért. A tészek által korábban felhalmozott adósságot az újrainduló kereskedelemből származó profitból belátható időn belül törleszteni tudják – tette hozzá. A polgármester szerint a DATÉSZ Zrt. olyan piaci súlyt képvisel majd, és akkora árualapot képes felmutatni, mellyel képes lesz ellensúlyozni a kereskedelmi láncok erőfölényét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.