Gazdaság

Sikeres a magyar mangalicasonka az USA-ban – a vágások fele a Picknél

Sikeres a magyar mangalicasonka az USA-ban – a vágások fele a Picknél

2009. augusztus 12., szerda
Sikeres a magyar mangalicasonka az USA-ban – a vágások fele a Picknél

A magyar mangalicasonka forgalom már az idén–az eddigi eladások alapján–elérheti az 1-2 ezer darabot az Amerikai Egyesült Államokban, vagyis sikeres volt a kezdet–mondta az MTI-nek Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke is.

Az elnök, aki az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta: a magyar mangalicasonkát a Monte Nevado spanyol cégen keresztül értékesítik az Egyesült Államokban, New Yorkban és San Francisco-ban. Hozzátette, hogy egy négykilós, hároméves érlelésű mangalicasonka mintegy 500-600 dollárba, mintegy 100 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban. Magyarországon most mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le évente. Ez a sertésállomány mintegy 2 százaléka. A vágások fele üzemi méretekben történik a Pick Szeged Zrt. vágóhídján, a másik felét a házi vágás teszi ki. Az iparszerű termelést mintegy 20 vállalkozás végzi az országban. A magyar piac legnagyobb mangalicasertés-előállítója az Olmos és Tóth Kft. A vállalat múlt évi árbevétele 1,4 milliárd forint volt. Az idén hasonló árbevételre számítanak a cégnél az árak növekedéséből adódóan, de az állatszám csökkenése mellett. Ez utóbbi azért következett be, mert a tavalyi magas takarmányárak miatt valamelyest csökkent a tartási kedv.

Tóth Péter

szerint viszont az idei év második felében már érezhető a piacon némi fellendülés. A cég termelésének 60 százaléka kerül exportra, a kivitel 90 százaléka Spanyolországba irányul. Tóth Péter jelezte: várhatóan hamarosan a Pick is megjelenik az amerikai piacon mangalicatermékeivel. Az ügyvezető igazgató szerint öt év alatt megduplázható a mangalicák száma Magyarországon. Az ügyvezető igazgató beszélt még arról is, hogy a jövő hét végén részt vesz Ausztriában, Wels közelében tartandó első osztrák mangalicafesztiválon. Itt a bio-élelmiszerek között az érdeklődők mangalicahúst is találhatnak majd. Hozzátette: Ausztriában néhányszáz mangalicát tartanak csak, általában hobbiállatként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.