Az eperszezon kellős közepén járunk. Fogyasszuk frissen, magában, kevés porcukorral és tejszínhabbal, vagy készítsünk epres finomságokat Olvasóink alábbi díjnyertes receptúráinak segítségével.Tejberizses epertorta
Beküldő: Pap Renáta (Csátalja)Hozzávalók:Tészta: - 4 tojás - 4 ek. liszt - 4 ek. cukor - 1 csomag sütőpor Tejberizs: - 15 dkg rizs - 5 dl tej - 2 dkg margarin - 5 ek. cukor - 1 csomag vaníliás cukor - 1 ek. zselatinpor - 4 dl tejszín - 4-5 ek. eperlekvár Teteje: - 1 cs. piros tortazselépor - 50 dkg eper Elkészítés:A tésztához a tojások fehérjéjét felverjük a cukor felével, majd a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, és a felvert habhoz adjuk. A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd beleszitáljuk a masszába. Margarinnal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és 160-170 fokon negyed óráig sütjük. A rizst egy kevés vízben pároljuk, majd a felforrt tejet hozzáadjuk. Forralás után a margarint és a cukrokat is hozzáadjuk. Amikor beszívta a rizs az összes tejet, lefedve puhulni hagyjuk. A felvert habot a már nem forró tejberizshez keverjük. A zselatint 1 dl tejszínben felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejberizshez keverjük. Az időközben elkészült piskótát az eperlekvárral megkenjük, majd a tejszínes rizst a tetejére simítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük néhány órára, hogy lehűljön. Utána a megmosott, félbevágott epreket a tetejére helyezzük. A tortazseléport 3 dl vízzel felforraljuk, szintén hűlni hagyjuk egy kicsit, és a torta tetejére locsoljuk, vagy kanalazzuk. Dermesztjük a hűtőben, a tortaforma leemelése előtt a tortaforma mentén körbevágjuk. Epres-kókuszos túrógolyók
Beküldő: Rátkai Szilvia (Felgyő)Hozzávalók: - 25 dkg sovány túró - 2 ek folyékony édesítőszer (vagy ízlés cukor) - 25 dkg kókuszreszelék - 20 dkg apróbbra vágott eper Elkészítés:A túrót kisebb tálkában villával jól áttörjük, majd az édesítőszerrel alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, hogy levet engedjen. Körülbelül fél óra múltán ránézünk. Ha már van leve addigra, úgy a szaftos masszát a kókuszreszelékkel összegyúrjuk, azután ismét hűtőben pihentetjük. (Ha túl száraz a túró, kevesebb kókuszreszeléket vesz fel, tehát annyit adjunk hozzá, amennyi az összes nedvességet felitatja!) Közben az epret alaposan megmossuk. A masszából félökölnyi gömböket formálunk (vizes kézzel könnyebb) úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy darabka epret teszünk. A golyóbisokat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük eperszemekkel, vagy öntettel, esetleg szörppel (csak kalóriaszegény maradjon). Epres joghurtos kocka
Beküldő: Bakos Dezsőné (Algyő)Hozzávalók:A joghurt-krémhez: - 2 pohár natúr joghurt - 5 evőkanál porcukor - 1 db tejszínhab spray, vagy 1 csomag tejszínhabpótló porból készített hab - 1 citrom leve - 30 dkg zselatinpor (6 púpozott teáskanálnyi) - 20-30 dkg eper Elkészítés: 5 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk. Az eperszemeket villával összetörjük, és összekeverjük a joghurttal, citromlével, porcukorral. Beleforgatjuk a tejszínhabot, óvatosan, hogy ne törjön össze. 1 deciliter, előzőleg felforralt vízben feloldott zselatint adunk gyorsan a joghurtos-gyümölcsös krémhez. A tepsit, amelyben a piskótát kisütöttük, folpackkal kibéleljük, és a gyümölcsös-joghurtos krémet beleöntjük, majd hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a hidegben a krém, ráfektetjük a tepsiben a piskótát, aljával fölfelé, és egy tálcát ráborítunk. Egy ügyes mozdulattal felfordítjuk, így a piskóta alulra kerül, a megdermedt krém pedig felül lesz. A fóliát lehúzva, vizes kézzel 5x5 cm-es darabokra vágjuk a süteményt. A kockák tetejére tejszínhabrózsát, vagy eperszemeket tehetünk. Pezsgős eper
Beküldő: Kocsis Ferencné (Kistelek)Hozzávalók (személyenként): - 6 db szép nagy szemű eper - 1 púpozott kávéskanál porcukor - 1 pohár pezsgő - cseresznyelikőr Elkészítés: A megmosott, kocsányától megtisztított és lecsurgatott epret leöntjük a cseresznyelikőrrel, és kissé állni hagyjuk. Kiszedjük és becukrozzuk. Pezsgőspoharakba tesszük a szemeket, behűtjük, és csak tálaláskor önjük rá a pezsgőt. Tejszínhabos eperszív
Beküldő: Gyüre Hella (Bordány)Hozzávalók 8 szelethez: - 3 tojás - 7,5 dkg kristálycukor - 7,5 dkg rétesliszt - 1 ek. kakaópor - 4 dkg olvasztott vaj - 1,5 dl tejszín - 25 dkg eper - 4 ek. eperlekvár - vaj a forma kikenéséhez - mentalevél a díszítéshez Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy szív alakú vagy egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk. Egy lábasban kis lángon vizet forralunk. A tojást és a cukrot fémtálba simára keverjük, majd a forrásban lévő víz fölött habverővel vastag krémmé verjük. A vízből kivéve a lisztet, a kakaót meg a vajat hozzáadjuk, és a formába töltjük. 20 percig sütjük, majd a tűpróbát elvégezzük. Ha a tészta nem ragad rá a tűre, a torta megsült. Kissé lehűtjük, majd a szélét meglazítva, rácsra borítva teljesen kihűlni hagyjuk. Ha kerek sütőformát használtunk, a tortát szív alakúra vágjuk. A tejszínt habbá verjük. Az epret megtisztítjuk és felszeleteljük. A tortát két lapba vágjuk. Az egyik felét a lekvárral megkenjük, majd a tejszínhab felét rásimítjuk, és az eperszeleteket felét rárakjuk. A tészta másik felét ráborítjuk, és a tortát tálra fektetjük. A maradék tejszínhabot a tortára simítjuk, a maradék eperszeletekkel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.