A hónap végén, olyan spórolós ételeket ajánlunk, melyben hús is van. A legmegfelelőbb erre a darált hús. Az alábbiakat a gyerekek is szeretni fogják, és így ráadásul a darált húsba csempészett gombát és zöldségeket is megeszik majd. Gombás darált húsos gombóc:
Hozzávalók: A Gombóchoz: – Fél kg darált hús – 1 db nagyobb fej gomba – Csipet vegeta – Bors ízlés szerint – Csipet só Öntethez: – 1 ek étolaj – fél fej vöröshagyma – fél liter sűrített paradicsom – só, cukor ízlés szerint: Elkészítése:A darált húshoz ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, és vegetát. Ezután dolgozzuk össze és formázzunk belőle gombócokat. A gombát vágjuk apró darabokra. A már kész gombócokban, az ujjunkkal pici rést alakítsunk ki és tömjük bele a gombát, majd formáljuk vissza gombóc alakúra. Engedjünk vizet egy lábosba és forraljuk fel. Forrás közben egyenként óvatosan tegyük bele a gombócokat és főzzük meg. Az apróra vágott hagymát forr olajon dinszteljük meg, aztán öntsük rá a sűrített paradicsomot, kevés vízzel hígítsuk fel és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a gombócokat. Darálthússal töltött burgonya:
Hozzávalók: – 5 szem burgonya – 20 dkg darált hús – 1 dl olaj – tejföl Elkészítése:A burgonyákat megpucoljuk, majd vágjuk ketté, hosszában. A közepét vájjuk ki és adjuk hozzá a darált húshoz. A darált húst úgy fűszerezzük, mintha fasírtot készítenénk. A krumplikba beletesszük a fűszeres húst. Olajozott jénai edénybe szorosan, beletesszük a burgonyákat, alufóliával letakarjuk és berakjuk a sütőbe. Mielőtt elkezdene pirosodni, a burgonyára tegyünk egy kis kanál tejfölt. Savanyúsággal tálaljuk. Zöldséges darált hús mártásban:
Hozzávalók: – 35 dkg darált hús – 1 sárgarépa – 2ek liszt – 1 hagyma – 2 dl tej – reszelt kemény sajt – 4 burgonya – 2 dl joghurt – vaj, olaj, bors, só, petrezselyem Elkészítése: Sós vízben főzzük meg a sárgarépát és a burgonyát, hűtsük le és vágjuk kockára. Olajban pirítsuk meg a lisztet, majd adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá egy evőkanál vajat a joghurtot és az apróra vágott petrezselymet. A darált húst pirítsuk meg a hagymában, egy kicsit sózzuk. Keverjük össze a feldarabolt megfőtt zöldségeket és a mártást, majd öntsük rá a hagymás húsra. Az egészet tegyük kivajazott serpenyőbe és szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben barnára pirítjuk.