Gasztro

Márton napi vigasságok… másnapokon is

Márton napi vigasságok… másnapokon is

2010. november 22., hétfő
Márton napi vigasságok… másnapokon is
Libamáj, lúdlábtorta, libapecsenye vagy tepertős pogácsa… Ki tud nemet mondani e páratlan finomságoknak? A Déli Szó magazin előző számában arra kértük sütni-főzni szerető Olvasóinkat, hogy Márton-nap kapcsán küldjék el nekünk kedvenc libás receptjeiket. Azonban Márton-nap ide vagy oda, az alábbi finomságok arra késztetik gasztro érzékszerveinket, hogy ne csak az év ama bizonyos napján torkoskodjunk libás finomságokat.

Réteges libatepertős pogácsa

Beküldő: Seprényi Tibor (Budapest)Hozzávalók: - 60 dkg liszt - 3 dkg élesztő - 1 dl tejföl - 3 evőkanál bor - 35 dkg darált libatepertő - 15 dkg vaj vagy margarin - 1 dl langyos tej - 1 púpozott teáskanál só - 1 mokkáskanál őrölt bors - 1 tojássárgája Elkészítés:Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, borssal és a szükséges mennyiségű tejjel és a 15 dkg vaj (margarin) hozzáadásával rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásba hajtva langyos helyen pihentetjük. Fél óra elteltével ismét kinyújtjuk, és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen háromszor nyújtjuk és pihentetjük fél órán át. Végül 2 cm vastagra kinyújtva, tetejét megrácsozva, középnagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Tojással megkenve, lisztezett tepsibe tesszük a pogácsákat. Előmelegített sütőben erős lángon, kb. 15 percig piros-barnára sütjük.

Hideg libamáj

Beküldő: Balogh Andrásné (Hódmezővásárhely)Hozzávalók: - 50 dkg libamáj - 50 dkg libaháj - 15 dkg vöröshagyma - 2 cikk fokhagyma - 0,5 liter tej - só - egész bors Elkészítés:A májat először előkészítjük: egy napig sós tejben áztatjuk. A libahájat kockákra vágjuk, zsírjára kisütjük, tetejéről a tepertőt leszedjük. A kisütött forró zsírba a cikkekre vágott vöröshagymát, egész borsot, kevés sót, fokhagymát, végül a tejből kiemelt libamájat tesszük. Fedővel letakarva a takaréklángon 40-45 perc alatt megsütjük. A májat óvatosan kiemeljük, mély üvegtálba rakjuk. A zsírt leszűrjük, szobahőmérsékletűre hűtjük, és a májra öntjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük. A vékony libamájszeleteket pirított kenyérrel, salátákkal, esetleg gyümölcskompóttal díszítve tálaljuk.

Különleges töltött liba

Beküldő: Varga Imréné (Algyő)Hozzávalók: - 1 konyhakész liba - 1 kg alma - 1 evőkanál vaj - 1 maréknyi aszalt szilva - ízlés szerint: só, bors - kevés cukor Elkészítés:Az almát négyfelé vágjuk és vajon megpároljuk. Ha nagyrészt megpuhult, hozzákeverjük az előzőleg megáztatott, kimagozott szilvát. A szárnyast kívül-belül megsózzuk, borsozzuk és a hasüregét megtöltjük a gyümölcskeverékkel. Sütőbe téve puhára pároljuk, sütjük, hogy puha és ropogós pecsenyét kapjunk. Tároláskor a benne lévő párolt almát, szilvát köréje rakjuk és enyhén megcukrozva szervírozzuk.

Libapecsenye vörösboros aszalt gyümölcsökkel

Beküldő: Huszka Szilvia (Hódmezővásárhely)Hozzávalók: - 1 pecsenyeliba - 2-3 gerezd fokhagyma - 50 dkg libazsír - 2 csipetnyi morzsolt majoranna - ízlés szerint: só, bors A körethez: - 30 dkg aszalt gyümölcs - 5 dkg vaj - 2 evőkanál méz - 1 mokkáskanál őrölt fahéj - 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg - diónyi gyömbér - 1,5 dl vörösbor - 1 dl narancslé - 1 kiskanál étkezési keményítő Elkészítés:A liba mellét és combját megmossuk, leszárogatjuk, sóval, borssal, majorannával és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, majd letakarva hűtőben 21 órát érleljük. Ezután egy magasabb falú tepsibe tesszük és a felolvasztott libazsírt ráöntjük. Lényeges, hogy a zsír lehetőleg ellepje. Előmelegített sütőben 110 fokon két és fél órán át sütjük. Majd a zsírt leöntjük róla és a sütőbe visszatolva 180 fokon 35perc alatt ropogós pirosra sütjük. Ezzel a sütési módszerrel a liba vajpuha lesz, de ropogós is. A körethez a vajat a serpenyőben felolvasztjuk, a mézet kissé megkaramellizáljuk rajta, majd az aszalt gyümölcsöket beleszórjuk. Néhány percig pároljuk, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a gyömbérrel fűszerezzük, a borral és a narancslével felöntjük. Néhány percig forraljuk, majd kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. Tálaláskor a libát a gyümölcsraguval és krokettel tálaljuk.

Lúdlábtorta

Beküldő: Kocsis Ferencné (Kistelek)Hozzávalók: A tésztához: - 2 db tojás - 10 dkg cukor - 7 dkg liszt - 5 dkg vaj vagy margarin - pici sütőpor - a forma kikenéséhez zsír/margarin A krémhez: - 1,5 dl erős feketekávé - 18 dkg cukor - 2 tojás sárgája - 2 púpos kiskanál kakaó - 25 dkg vaj vagy margarin - 30 dkg meggy (befőtt) - 1 tábla étcsokoládé tortabevonó Elkészítés:A tésztához a tojások kemény habbá vert fehérjébe egyenként belekeverjük a sárgájukat, és a cukorral, a liszttel, végül az olvasztott, de csak langyos vajjal összekeverjük. Kizsírozott tortaformába töltjük, és megsütjük. Az ujjnyi vastag tésztát a formában hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a kakaóval összekeverjük, az erős feketekávéval felengedjük, és gőzön sűrű krémmé főzzük. Ezután kihűtjük, és az előre kikevert vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük. A tésztalapra simítjuk és sűrűn belenyomkodjuk a kimagozott, levétől lecsurgatott meggybefőttet. A hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni, majd bevonjuk a keserű csokoládéöntettel. Végül a tortakarimát óvatosan lehúzzuk róla és a tortalappal szépen a süteményestálra csúsztatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.