Gasztro

Déli Szó Receptbajnok-verseny: májusi nyertesek

Déli Szó Receptbajnok-verseny: májusi nyertesek

2010. június 6., vasárnap
Déli Szó Receptbajnok-verseny: májusi nyertesek

Hatodik forduló: Ínycsiklandó variációk újburgonyára

Sülve-főve, egyben vagy törve, köretként vagy önálló ételként egyaránt megállja a helyét a napokban már kapható újburgonya. Gazdag recepttárát kínálja a belőle készíthető ételek sorának, hiszen bátran variálhatjuk, fűszerezhetjük „földi kenyerünket”. Ezt bizonyítják a Szerkesztőségünkbe érkezett olvasói kedvencek is, melyek közül az alábbi receptek beküldői nyerték el ebben a hónapban a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet! Új Receptbajnokainknak gratulálunk, a főzőcskézőknek pedig ízletes remekműveket kívánunk! Végezetül a receptek mellé néhány megszívlelendő jó tanácsot is kínálunk, melyet egyik kedves olvasónk, Fodor Pálné nagycsaládos anyuka osztott meg velünk: 5 fontos szempont ételeinkhez: 1. Egyszerű, így gyorsan elkészíthető legyen! 2. Mindenkor figyelembe kell venni a helyes táplálkozás szabályait! 3. Könnyű és jól emészthető legyen! 4. Hol és hogyan tálaljuk és fogyasztjuk ételeinket! – Hiszen például szabadban, friss levegőn jobb az emésztés. 5. Mértékletesség! - Mert a nyugodt, és jó hangulatban elfogyasztott étel biztos út az egészség megőrzéséhez.

Előétel kategória

Vitaminos újburgonyasaláta Beküldő:Baloghné F. Zsuzsanna (Csengele) Hozzávalók: - 50 dkg apró szemű újburgonya - 2 csokor retek - 4 db kemény paradicsom - 1 csokor újhagyma - 10 dkg reszelt trappista vagy márványsajt - 3 dl kefir - kevés só - fél citrom leve - csipet cukor - 2 ek. salátaolaj/olívaolaj - 1 mokkáskanál fehérbors Elkészítés:Először az öntetet készítjük el. A kefirt és az olajat a törött borssal, citromlével és cukorral alaposan összekeverjük, majd hozzátesszük a reszelt sajt felét és a vékonyra felkarikázott újhagyma zöld szárát. Ezután az öntetet szorosan lefedve jól lehűtjük. Az újburgonyát megtisztítjuk, és forrásban lévő sós vízbe téve, az újraforrástól számított 5-10 percig főzzük (attól függően, hogy milyen nagyságúak az újburgonyaszemek). Eközben a retket a szárától megtisztítjuk, megmossuk és héjastól vékony karikákra vágjuk. Ezután a leszűrt burgonyát is felszeleteljük, majd az újhagymát is vékony karikákra vágjuk. Összekeverjük óvatosan a burgonyát, hagymát, retket, és rácsurgatjuk az öntetet, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt hozzátesszük a felszeletelt paradicsomot is, és reszelt sajttal megszórjuk.

Leves kategória

Burgonyapüré-leves karfiollalBeküldő:Fodor Pálné (Nagyér) Hozzávalók: - 40 dkg újburgonya (lehetőleg sárga) - 1 dl tejföl - 1 ek. liszt - 4 dkg vaj - egy kis fej karfiol fele - 1 csokor petrezselyem - 1 csapott ek. ételízesítő - ízlés szerint: tengeri só, bors Elkészítés:Másfél liter vízben megfőzzük a megtisztított burgonyákat, úgy hogy majdnem szétfőjenek, ezután leszűrjük – a levét ne öntsük ki -, áttörjük. A burgonya főzőlevében az ételízesítővel, sóval és borssal megfőzzük a rózsáira szedett, megmosott karfiolt. Ha félpuhára főtt a karfiol, belehabarjuk a tejföllel összekevert burgonyapürét, amely szépen besűríti. Friss, vágott petrezselyemzölddel tálaljuk levesünket, úgy, hogy még forrón beledobjuk a 4 dkg vajat. Adhatunk tálaláskor hozzá pirított zsemlekockát is, így még laktatósabb lesz.

Főétel kategória

Fasírttal töltött újburgonya Beküldő:Strobán Andrásné (Ópusztaszer) Hozzávalók: - 6-8 szem közepes burgonya - 0,5 kg-darált hús (csirke mell, sertéscomb vagy pulykamell) - 1-2 gerezd fokhagyma - 2 db zsemle - 2db tojás - 4-5 dkg vaj - ízlés szerint: só,bors, őrölt piros paprika Elkészítés:A húsból, beáztatott zsemléből és fűszerekből fasírtot készítünk. Majd a burgonyát készítjük elő: sós, hideg vízben megkaparjuk papírvékony héjától, jól megmossuk és leszárítjuk. A közepét késsel, vagy - ha van - spirál formájú fúróval kikaparjuk. A kivájt burgonyákat sózzuk, megszórjuk vegetával, majd megtöltjük a fasírthússal. Ezután kivajazott tepsibe vagy jénai tálba sorakoztatjuk egymás mellé a megtöltött szemeket. A közepéből kiszedett részt is mellé tesszük és 1dl húslevest vagy vizet öntünk alá. (Az esetlegesen megmaradt fasírtból pici golyókat formázunk vizes kézzel, és a töltött burgonyák közé tehetjük.) A lefóliázott tálat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc után levesszük a fóliát és 10-15 percig sütjük tovább a burgonyát, míg piros nem lesz. Ecetes káposztasalátát, vagy csemegeuborkát kínálunk mellé.

Egytálétel kategória

Tavaszi krumplis tarhonyaBeküldő:Kocsis Ferencné (Kistelek) Hozzávalók: - 25 dkg tarhonya - 30 dkg újburgonya - 10 dkg kolbász - 5 dkg füstölt szalonna - 5 dkg zsír vagy olaj - 1 fej hagyma - 1 zöld paprika - 1 szem paradicsom - ízlés szerint: őrölt piros paprika, só, bors Elkészítés:Az újburgonyát megpucoljuk, vagy a vékony héját ledörzsöljük, és apró kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát vékony csíkokra szeleteljük, majd előkészítjük a zöldségeket is: a hagymát, paprikát, paradicsomot vékony karikákra vágjuk és a zsír/olaj kíséretében beletesszük egy lábosba. Az egészet összepároljuk, hozzáadjuk az újburgonyát, és óvatosan kevergetve ezzel dinszteljük tovább. 5 perc után az egészet megszórjuk őrölt paprikával, gyors összekeverjük, majd felengedjük vízzel. Ha felforrt, hozzátesszük a karikázott kolbászt és a tarhonyát, majd időnként megkeverve – hogy a tarhonyánk le ne ragadjon – tovább főzzük. Mikor már a tarhonya és a krumpli is majdnem kész, akkor sózzuk, borsozzuk csak be ételünket, hiszen addigra a kolbászból is belefő a sós, fűszeres íz. A készre főzött krumplis tarhonyát tavaszi vegyes salátával, vagy uborkasalátával és puha kenyérrel tálaljuk.

Desszert kategória

Rezgőtúrós másképpBeküldő:Farkas Vivien (Szeged) Hozzávalók: - 80 dkg túró - 25 dkg margarin - 25 dkg cukor - 1 nagy kupa tejföl (450 g) - 7 db tojás - 2 db közepes újburgonya - 2 csomag vaníliás cukor - 7 púpos evőkanál gríz - 1 citrom héja Elkészítése:A két szem - héjától megtisztított - újkrumplit megfőzzük és villával összetörjük egy nagyobb tálban. Hozzáadjuk a nagy kupa tejfölt, a túrót, vaníliáscukrot, citrom héját és grízt, majd jól összedolgozzuk. A margarint a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, és a masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük és óvatosan, finom mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. Ezután a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 4-es fokozaton kb. 30 percig sütjük, míg teteje és alja megpirul. Vaníliás cukorral megszórva tálaljuk. Ínyencek felmelegített áfonya-, vagy eperlekvárt is csurgathatnak a tetejére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.