A tej az első táplálékunk, és később is az egyik legjobb kalciumforrás. Energiadús, tartalmazza a szervezet számára legszükségesebb fehérjéket, és zsírja is könnyen emészthető. A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén tartja meg a tejnapot. Magyarországon igen alacsony a tej- és tejtermékfogyasztás, ennek hátterében feltételezhető egyfajta tanácstalanság. Az utóbbi években ugyanis számos felvetés merült fel, megkérdőjelezvén e fehér ital egészséges voltát. Pedig az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része a naponta elfogyasztott fél liternyi tej vagy kalciumtartalmában ennek megfelelő tejtermék. A tej világnapja alkalmából ezen a héten ízletes és tápláló italunkhoz, és néhány tejtermékhez ajánlunk egyszerű és könnyű recepteket. Gyümölcsös joghurtital
Hozzávalók:- 80 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs (pl: málna, eper, barack, erdei gyümölcs) - 1,5 liter tej - 5 dl natúr joghurt - méz Elkészítés: Turmixoljuk habosra a gyümölcsöket a tejjel, a joghurttal és a mézzel. Hűtsük le, majd poharakba töltve szívószállal kínáljuk. Egyszerű tejleves
Hozzávalók: - 1,5 liter tej - 0,5 liter víz - só - 5 dkg cukor - eperlevéltészta Elkészítés:A vízzel hígított tejet sóval, cukorral ízesítjük, és összeforraljuk. Ebbe megfelelő mennyiségű sót teszünk. Mikor felforrt, beletesszük a levestésztát. Felforraljuk ismét, és készis a tejes leves. Régen pogácsával, vagy lángossal fogyasztották, de ehetjük pirított kenyérrel, és szórhatunk a tetejére sajtot is. (Laktatóbb verzióját is elkészíthetjük, ha zöldségeket főzünk bele.) Metélőhagymás krémtúró
Hozzávalók: - 25 dkg tehéntúró - 2 darab tojás - 2 dl tejföl - 2 kávéskanál mustár - 1 csomó zöldhagyma - ízlés szerint: só, őrölt bors Elkészítés:A tojásokat megfőzzük, közben a túrót egy villával összetörtjük, csipetnyi sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a mustárt és tejfölt, hogy krémesebb állagú legyen a körözöttünk. A zöldhagymát apróra daraboljuk, és hozzáadjuk a krémhez. A megtisztított, főtt tojásokat szintén kis darabokra vágjuk és belekeverjük a körözöttbe. Pirítósra kenve, őrölt paprikával megszórva kínáljuk. Aki pedig még pinkásabbá szeretné tenni kőrözöttjét, egy kis gerezd szétnyomott fokhagymát is tehetnek bele. Tejfölös, sajtos spagettifelfújt
Hozzávalók: - 25 dkg spagettitészta - 1 nagy pohár tejföl (450 g) - 4 tojás - 10 dkg reszelt sajt - 1 kis kanál ételízesítő - 1 csokor petrezselyem - csipet só - fél kanál olaj - vaj, zsemlemorzsa Elkészítés:A spagettit enyhén sós, olajos, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük. Hideg vízzel leöblítjük, jól lecsöpögtetjük. A tejfölt a tojások sárgájával simára keverjük, a reszelt sajtot, az ételízesítő port meg a fölaprított petrezselymet beleszórjuk. Ezután először a puha tésztát, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele. Kivajazott, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba tesszük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül egy órán át sütjük. Madártej
Hozzávalók: - 1 liter tej - 6 tojás - fél rúd vanília - 2 ek. + 10 dkg porcukor - 1 ek. vaníliás pudingpor - csipetnyi só Elkészítés: A felhasított vaníliarúdból kikaparjuk a vaníliapépet, majd a 2 evőkanál cukorral együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a 10 dekányi több részletben beleszórt porcukorral tömör, fényes habbá verjük. Evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, és 4-5 darabonként a forrdogáló tejbe szaggatjuk, hogy megnőjenek. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk őket, további 2 percig puffasztjuk-főzzük, végül szűrőlapáttal szitára vagy lapos tálra szedjük. A tojássárgákat elkeverjük a pudingporral, hozzászűrjük a tejet, majd gőz fölött vagy mérsékelt tűzön – folyamatos kevergetés mellett – besűrítjük. Ezután hideg vízfürdőbe állítva lehűtjük, és óvatosan tetejére tesszük a habgaluskákat. Lehűtve tálaljuk, tetejét megszórhatjuk kakaóporral, fahéjjal, vagy akár apró eperdarabkákkal is. Sütés nélküli joghurttorta
Hozzávalók: - 6 dl natúr joghurt - 3 dl tejszín - 1 csomag zselatin - 3 evőkanál kristálycukor - 1 csomag vaníliáscukor - bogyós idénygyümölcs, pl: meggy, eper - esetleg (ízlés szerint) babapiskóta / kész piskótalap Elkészítés:A tejszínt kemény habbá verjük. Közben a joghurtot a kétféle cukorral egy lábasban feltesszük melegedni. Ha a cukor elolvadt (nem kell felforralni!) beletesszük a kevés vízben feloldott zselatint, és nagyon alaposan elkeverjük. Lassan, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, majd folpack-kal kibélelt tortaformába öntjük. Beledobáljuk a gyümölcsöt, a tortaforma tetejére tehetünk babapiskótát vagy már előre sütött piskótalapot. 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük megdermeszteni, majd a formából kiborítva szeleteljük.