Gasztro

…mert „a tej élet, erő, egészség!”

…mert „a tej élet, erő, egészség!”

2010. május 30., vasárnap
…mert „a tej élet, erő, egészség!”
A tej az első táplálékunk, és később is az egyik legjobb kalciumforrás. Energiadús, tartalmazza a szervezet számára legszükségesebb fehérjéket, és zsírja is könnyen emészthető. A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén tartja meg a tejnapot. Magyarországon igen alacsony a tej- és tejtermékfogyasztás, ennek hátterében feltételezhető egyfajta tanácstalanság. Az utóbbi években ugyanis számos felvetés merült fel, megkérdőjelezvén e fehér ital egészséges voltát. Pedig az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része a naponta elfogyasztott fél liternyi tej vagy kalciumtartalmában ennek megfelelő tejtermék. A tej világnapja alkalmából ezen a héten ízletes és tápláló italunkhoz, és néhány tejtermékhez ajánlunk egyszerű és könnyű recepteket.

Gyümölcsös joghurtital

Hozzávalók:- 80 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs (pl: málna, eper, barack, erdei gyümölcs) - 1,5 liter tej - 5 dl natúr joghurt - méz Elkészítés: Turmixoljuk habosra a gyümölcsöket a tejjel, a joghurttal és a mézzel. Hűtsük le, majd poharakba töltve szívószállal kínáljuk.

Egyszerű tejleves

Hozzávalók: - 1,5 liter tej - 0,5 liter víz - só - 5 dkg cukor - eperlevéltészta Elkészítés:A vízzel hígított tejet sóval, cukorral ízesítjük, és összeforraljuk. Ebbe megfelelő mennyiségű sót teszünk. Mikor felforrt, beletesszük a levestésztát. Felforraljuk ismét, és készis a tejes leves. Régen pogácsával, vagy lángossal fogyasztották, de ehetjük pirított kenyérrel, és szórhatunk a tetejére sajtot is. (Laktatóbb verzióját is elkészíthetjük, ha zöldségeket főzünk bele.)

Metélőhagymás krémtúró

Hozzávalók: - 25 dkg tehéntúró - 2 darab tojás - 2 dl tejföl - 2 kávéskanál mustár - 1 csomó zöldhagyma - ízlés szerint: só, őrölt bors Elkészítés:A tojásokat megfőzzük, közben a túrót egy villával összetörtjük, csipetnyi sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a mustárt és tejfölt, hogy krémesebb állagú legyen a körözöttünk. A zöldhagymát apróra daraboljuk, és hozzáadjuk a krémhez. A megtisztított, főtt tojásokat szintén kis darabokra vágjuk és belekeverjük a körözöttbe. Pirítósra kenve, őrölt paprikával megszórva kínáljuk. Aki pedig még pinkásabbá szeretné tenni kőrözöttjét, egy kis gerezd szétnyomott fokhagymát is tehetnek bele.

Tejfölös, sajtos spagettifelfújt

Hozzávalók: - 25 dkg spagettitészta - 1 nagy pohár tejföl (450 g) - 4 tojás - 10 dkg reszelt sajt - 1 kis kanál ételízesítő - 1 csokor petrezselyem - csipet só - fél kanál olaj - vaj, zsemlemorzsa Elkészítés:A spagettit enyhén sós, olajos, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük. Hideg vízzel leöblítjük, jól lecsöpögtetjük. A tejfölt a tojások sárgájával simára keverjük, a reszelt sajtot, az ételízesítő port meg a fölaprított petrezselymet beleszórjuk. Ezután először a puha tésztát, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele. Kivajazott, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba tesszük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül egy órán át sütjük.

Madártej

Hozzávalók: - 1 liter tej - 6 tojás - fél rúd vanília - 2 ek. + 10 dkg porcukor - 1 ek. vaníliás pudingpor - csipetnyi só Elkészítés: A felhasított vaníliarúdból kikaparjuk a vaníliapépet, majd a 2 evőkanál cukorral együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a 10 dekányi több részletben beleszórt porcukorral tömör, fényes habbá verjük. Evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, és 4-5 darabonként a forrdogáló tejbe szaggatjuk, hogy megnőjenek. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk őket, további 2 percig puffasztjuk-főzzük, végül szűrőlapáttal szitára vagy lapos tálra szedjük. A tojássárgákat elkeverjük a pudingporral, hozzászűrjük a tejet, majd gőz fölött vagy mérsékelt tűzön – folyamatos kevergetés mellett – besűrítjük. Ezután hideg vízfürdőbe állítva lehűtjük, és óvatosan tetejére tesszük a habgaluskákat. Lehűtve tálaljuk, tetejét megszórhatjuk kakaóporral, fahéjjal, vagy akár apró eperdarabkákkal is.

Sütés nélküli joghurttorta

Hozzávalók: - 6 dl natúr joghurt - 3 dl tejszín - 1 csomag zselatin - 3 evőkanál kristálycukor - 1 csomag vaníliáscukor - bogyós idénygyümölcs, pl: meggy, eper - esetleg (ízlés szerint) babapiskóta / kész piskótalap Elkészítés:A tejszínt kemény habbá verjük. Közben a joghurtot a kétféle cukorral egy lábasban feltesszük melegedni. Ha a cukor elolvadt (nem kell felforralni!) beletesszük a kevés vízben feloldott zselatint, és nagyon alaposan elkeverjük. Lassan, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, majd folpack-kal kibélelt tortaformába öntjük. Beledobáljuk a gyümölcsöt, a tortaforma tetejére tehetünk babapiskótát vagy már előre sütött piskótalapot. 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük megdermeszteni, majd a formából kiborítva szeleteljük.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.