Gasztro

Déli Szó Receptbajnok-verseny: áprilisi nyertesek

Déli Szó Receptbajnok-verseny: áprilisi nyertesek

2010. május 9., vasárnap
Déli Szó Receptbajnok-verseny: áprilisi nyertesek

Ötödik forduló: Könnyű étel, könnyű élet

Mitől is könnyű egy étel? Elsősorban a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítés módjától, de figyelmünknek ki kell terjedjen a mennyiségtől a minőségig! Ne gondoljuk, hogy ez különösebb tudást vagy időt igényel, hiszen már kevés odafigyeléssel megreformálhatjuk konyhánkat, adózva ezzel az egészség oltárán. Jól tudják ezt játékos kedvű olvasóink is, akik számtalan olyan receptet küldtek be szerkesztőségünkbe, melyek közt nagyon sok a szezonális zöldséges, salátás, vagy gyümölcsös étel és a különböző variációban elkészíthető főzelékek. A húsok közt a sovány csirke, bárány, borjú kapott főszerepet, de nem hiányoztak a halételek sem. Fontos szempont volt ebben a fordulóban, hogy az étel elkészítési módja is az egészséges konyhának megfelelő legyen: minél kevesebb konyhaművelettel és feldolgozottsággal készüljenek a finomságok, melyek nem rónak nagy terhet a háziasszonyunkra egy nehéz nap végén…hiszen így lesz egy könnyű étellel könnyű az élet is. Ebben a fordulóban az alábbi receptek beküldői nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet! Gratulálunk!

Előétel kategória

KarfiolpástétomBeküldő:Piroska Andrásné (Szeged)Hozzávalók: – 1 nagy fej karfiol – 2 tojás – 3 ek. búzacsíra – 1 ek. kefir – 1 ek. kakukkfű, vagy borsikafű – 2 ek. étolaj – 2 ek. apróra vágott snidling – ízlés szerint: tengeri só Elkészítés:A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük és villával jól összetörjük. Hozzákeverjük a felvert tojásokat, a búzacsírát, kefirt, egy kevés étolajat, fűszert, és ha kell, még megsózzuk. A maradék olajjal kikent serpenyőben addig sütjük, míg krémszerű lesz, közben folytonosan kevergessük, nehogy leégjen. Frissen sütött kenyérre vagy pirítósra kenve, snidlinggel megszórva tálaljuk.

Leves kategória

Őszibarackkrém-leves (főzés nélkül)Beküldő:Bakos Dezsőné (Algyő)Hozzávalók: – 10 szem érett őszibarack (ha nincs friss gyümölcs, befőttből is elkészíthető) – 2-3 evőkanál citromlé – 2 cs. vaníliás cukor – 1 pohár kefir – 1 l tej – 1 kk. őrölt fahéj – ízlés szerint: porcukor Elkészítés:Az őszibarackokat apró kockákra vágjuk, a vaníliás cukorral, porcukorral, a citromlével az őrölt fahéjjal és kevés tejjel egy nagy tálban simára turmixoljuk. Fokozatosan hozzákeverjük a kefirt és a maradék tejet is. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, majd barackcikkekkel, esetleg tejszínhabbal a tetején már szervírozhatjuk is.

Főétel kategória

Sajtos csirkemell zöldséges rizzselBeküldő:Tóth Nikoletta (Szentes)Hozzávalók: – 40 dkg trappista sajt – 3 tojás – só – 10 dkg liszt – 5 dkg margarint – 20 dkg rizs (1 csomag gyorsrizs) – 30 dkg vegyes zöldség: bab, borsó, kukorica, karalábé… (fagyasztott is lehet) – 1 cs. petrezselyemlevél – ízlés szerint: bors, vegeta – margarin a jénai kikenéséhez Elkészítés:A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, majd lisztbe és tojásba forgatjuk. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és a sajt felét belereszeljük. Erre a sajtrétegre helyezzük a tojásos húst, melynek tetejére ráreszeljük a maradék sajtot is. 170 fokon 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Míg megsül a csirkemell, addig a megmosott rizst sós vízben megfőzzük. A zöldségeket margarinon kevés só, bors, vegeta hozzákeverésével fedő alatt megpároljuk. Ha jól megpuhult a zöldségmix, petrezselyemmel szórjuk meg, majd egy nagy tálban összekeverjük a főtt rizzsel.

Egytálétel kategória

TúrómorzsaBeküldő:Szabó Gabriella (Mindszent) Hozzávalók: – 25 dkg túró – 3 tojás – 10 dkg porcukor – 10 dkg vaj – 5 dl tej – csipetnyi só – 1 citrom reszelt héja – 10 dkg liszt – 3 dkg vaj Elkészítés:A tojások sárgáját 5 dkg porcukorral, a liszttel, sóval, valamint a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a megmosott citrom lereszelt héját, valamint a megmaradt cukorral felvert kemény tojáshabot. Ha túl sűrű a tészta, szódavízzel hígíthatjuk. Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát, és 180 fokos, forró sütőbe tesszük. Gyakran kevergetve addig sütjük, míg morzsás nem lesz. Friss gyümölccsel, vagy lekvárral kínáljuk.

Desszert kategória

Gyors sütemény - meggyelBeküldő:Börcsök Ida (Ambrózfalva)Hozzávalók: – 6 ek. búzadara (liszt helyett) – 4 dl tej – 6 db tojás – 2 dl tejföl – 15 dkg cukor – 15 dkg magozott meggy, és/vagy mazsola Elkészítés:A búzadarát, tejet, tojássárgákat, tejfölt és cukrot egy habverővel alaposan összedolgozzuk. Majd a tésztába óvatosan beleforgatjuk a cukorral felvert tojásfehérjék kemény habját. A gázsütő tepsijét (30x30cm) kivajazzuk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleöntjük a kikevert masszát, majd rászórjuk a meggyet és mazsolát. Forró sütőben 5 percig, majd 3-4-es fokozaton kb. még 40 percig sütjük. Az így elkészült, a túrós lepényre emlékeztető süteményünket vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.