Gasztro

Öregszik már a tavalyi krumpli…

Öregszik már a tavalyi krumpli…

2010. április 17., szombat
Öregszik már a tavalyi krumpli…
„Sok krumpli szegénység, kevés krumpli éhség” – írja bölcsen Lengyel József egyik novellájában a ma már nélkülözhetetlen burgonyáról. Node ki hinné, hogy a 16. század közepén Amerikából érkezett növényt Európa megvetéssel fogadta, s volt olyan ország, ahol kétszáz évig is eltartott, mire felfedezték, mi minden remek fogás készíthető belőle. Az új krumplira még várnunk kell, a tavalyi, öreg burgonya, azonban lassan kicsírázik, fonnyadni kezd. Használjuk fel ezért időben, változatosan az alábbi receptek segítségével, hogy később ne kelljen kidobni.

Burgonyaleves zöldborsóval

Hozzávalók:

- 25 dkg burgonya - 1 nagy fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 2 ek. olaj - 1 tk. őrölt kömény - 1 tk. őrölt koriandermag - 1 l zöldségleves (kockából is lehet) - 1 tk. csípős paprikakrém - 10 dkg mélyhűtött zöldborsó - 1 dl tejföl

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az olajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát. Kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk. Meghintjük az őrölt fűszerekkel, és állandó keverés mellett egy percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, beletesszük a csípős paprikát is. Felforraljuk a levest, majd kis lángon, fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a burgonya megfő. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és további 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük a tejfölt. A levest előmelegített tányérokba mérjük, friss korianderlevéllel díszítjük. Korpás kenyeret kínálunk hozzá.

Csirkés rakott krumplipüré

Hozzávalók: - 40 dkg csirkecomb - 1 kg burgonya - 1,5 dl csontlé - 2 ek. margarin - 1 tojássárgája - rozmaring vagy majoránna - 2 ek. olaj - borsikafű - só Elkészítés:A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majorannával vagy rozmaringgal és borsikafűvel meghintjük, és olajjal kikent főzőedényben kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Ezalatt a burgonyát kockákra vágjuk, hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük. Amikor már puha a főzőfolyadékot leöntjük róla, villával szétnyomkodjuk, sózzuk, ízesítjük a csontlével, tojássárgájával és a margarinnal. A pürét habosra kikeverjük, s a tűzálló edény aljára simítjuk. Rátesszük a puha húst, lelocsoljuk a maradék csontlével és az előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Salátával vagy párolt zöldségekkel kínáljuk.

Krumplifelfújt

Hozzávalók: - 80 dkg krumpli - 20 dkg főtt sonka - 10 dkg füstölt szalonna - 4 tojás - 2 dl tejföl - kevés zsemlemorzsa - snidling - só Elkészítés:A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk hűlni. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük, leszűrjük. A krumplit tejföllel és a tojások sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és a szalonnapörcöt. Óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját. Szalonnazsírral kikenünk 5-6 kis sütőformát, vagy egy kisebb tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a krumplis masszát. Tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel és meglocsoljuk a maradék szalonnazsírral, majd forró sütőben kb. fél órát sütjük.

Reszeltkrumplis lepénykék

Hozzávalók: - 50 dkg hámozott, reszelt burgonya - 1 nagy fej reszelt hagyma - 2 tojás - 3 evőkanál liszt - só - bors - a sütéshez olaj Elkészítés:A reszelt burgonyát hagymával, tojással, liszttel összekeverjük, fűszerezzük. Palacsintasütőben olajat hevítünk, és merőkanál mennyiségenként a masszát kisütjük kis lepénykeformákban. Tálaláskor reszelt sajtot, és/vagy fokhagymával ízesített tejfölt kínáljunk hozzá.

Krumplis-csokis négyszögek

Hozzávalók: - 15 dkg burgonya - 10 dkg puha vaj vagy sütőmargarin - kb. 30 dkg kristálycukor - 3 tojás - kb. 20 dkg darált mandula - 1 kiskanál sütőpr - 8 dkg olvastott ét főzőcsokoládé - 20 dkg mascarpone sajt - 2 kiskanál vaníliás cukor - 1 ek. rum vagy pár csepp puncsaroma - díszítéshez: reszelt csokoládé vagy pár kiskanál lekvár Elkészítés:A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzük. Leszűrve hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. A vajat először magában, majd a cukorral és a tojásokkal keverjük habosra. A mandulát, a krumplit, a sütőport és az olvasztott csokoládét hozzáadjuk, és összedolgozzuk. Egy 20x30 centis tepsit vagy tűzálló tálat sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 fokon) kb. 35 perc alatt megsütjük. A mascarponét a vaníliás cukorral és a rummal (vagy az aromával) kikeverjük. A kihűlt tésztát vágódeszkára borítjuk, a mascarponés krémet rásimítjuk. Reszelt csokoládével megszórjuk, vagy a négyszögekre vágást követően savanykás ízű lekvárt kanalazunk a süteményszeletek közepére.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.