Gasztro

Tavaszváró finomságok

Tavaszváró finomságok

2010. március 21., vasárnap
Tavaszváró finomságok

Déli Szó Receptbajnok-verseny - harmadik forduló

Receptversenyünk márciusi felhívásában arra kértük Olvasóinkat, hogy osszák meg velünk olyan ételek receptjeit, melyek szezonálisan a tavaszhoz kötődnek, ízviláguk – a felhasznált friss primőröknek köszönhetően – az üde tavaszra és annak gazdagságára emlékeztet. Télutóján az újhagyma, saláta, spenót, jégcsapretek és zöldpaprika csupa olyan vitaminbomba, melyet nyersen, önmagában is szívesen fogyasztunk, hiszen téli készleteink lemerülőben vannak, így szerveztünk vágyódik a „zöld ízek” iránt. Olvasóink azonban jól tudják, hogy számtalan ötletes megoldással felhasználhatjuk ezeket a ropogós és ízletes primőröket konyhánkban is egy családi ebéd, egy egyszerű uzsonna elkészítésekor, vagy csak ha egyszerűen nassolhatnékunk támad. Erről tanúskodnak az alábbi receptek is, melyek beküldői nyerték el ebben a fordulóban a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet. A nyerteseknek gratulálunk! A receptek elkészítéséhez mindenkinek vidám tavaszi főzőcskézést kívánunk!

Előétel kategória

Feketeretek salátaBeküldő: Papp Nóra, alias: Wise Lady (Nagykanizsa)Hozzávalók:- 1 feketeretek - 1/2 citrom - 50 g pörkölt földimogyoró - 1 gerezd fokhagyma - bazsalikom - só - olívaolaj - erős zöld csöves paprika vagy chili Elkészítés: A feketeretket zsülienre (gyufaszál vastagságra) vágjuk. Rácsavarjuk a citromlevet, megsózzuk. Egy órán át érleljük így. A fokhagymát és a mogyorót betesszük az aprítóba, vagy vágódeszkán durvára daraboljuk, hozzáadjuk a retekhez. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, szárított vagy friss bazsalikommal fűszerezzük. Végül apróra vagdalunk két-három karikányi erős csöves paprikát, azt is beletesszük Az egészet összekeverjük, tálalásig érni hagyjuk.

Leves kategória

Zöldfűszeres salátalevesBeküldő: Pappné Szép Eszter (Pécs)Hozzávalók:- 3 fej saláta - 3 ek. olivaolaj - 3 gerezd fokhagyma - 2 ek. liszt - 8 dl zöldségleves (készülhet leveskockából is) - 2 dl tejszín - 1 ek. apróra vágott snidling - 2 ek. apróra vágott petrezselyem - ízlés szerint: só, bors Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Egy lábosban forrósítsuk fel az olajat, a lisztet és pirítsuk meg benne a fokhagymát (csak rövid ideig, különben keserű lesz). Öntsük fel a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A levest kb. 8-10 percig forraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a snidlinget, és a petrezselymet. A salátát megmossuk, leveleit vékonyra metéljük és háromnegyed részét a levesbe tesszük, összeturmixoljuk. A levest jól lehűtjük, majd a maradék salátacsíkokkal díszítve tálaljuk.

Főétel kategória

Nyírteleki házinyúlragu nyúlárnyékos rizzselBeküldő: Faragó Márta és Taksár Ferenc, NyírtelekNyírteleki házinyúlraguHozzávalók:- 2-2 db házinyúlcomb és lapocka - 1 db gerinc (legjobb az egy évnél fiatalabb nyúlfi) - 1dl olívaolaj - 10 dkg vöröshagyma - 3 gerezd fokhagyma - 20 dkg erdőszéli csiperkegomba - 30 dkg paradicsom - 5 dl fehérbor (tokaji száraz furmint) - 1 csomag petrezselyem - ízlés szerint: tárkony, őrölt bors, só Elkészítés: A kicsontozott, darabokra vágott inaktól, hártyától megtisztított nyúlfi húsát egy edényben olíva olajon megpirítjuk, sózzuk, fűszerezzük. Egy sütőedénybe kivesszük. A visszamaradt olajban hagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a 3 gerezd fokhagymát, a félbe vágott ánizsillatú gombafejeket, a kimagvazott, megfelezett paradicsomokat. Ha az előző finomságok megpuhultak, ráöntjük a nyúlfi húsára, felöntjük vízzel, s a finom tokaji fehérborral, lefedve megpároljuk. Köretnek nyúlárnyékos (spárgás) rizst adhatunk. Nyúlárnyékos rizsHozzávalók: - 40 dkg spárgakonzerv - 2 szál sárgarépa - 2 dkg házi vaj - 2 dl házi tyúkhúsleves - 2 dl fehérbor (tokaji száraz furmint) - 30 dkg rizs - 4 ek. olívaolaj - ízlés szerint: só, fehérbors Elkészítés: Egy edényben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és megpirítjuk benne a felkockázott hagymát. Kicsit sózzuk. Hozzáadjuk a megtisztított apróra vágott sárgarépát és a lecsepegtetett kockára vágott spárgát, két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, tovább sütjük két percen át, folyamatosan kevergetjük. Meglocsoljuk a nemes tokaji fehérborral, és addig folytatjuk a főzést, amíg a bor elpárolog. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáöntjük a meleg finom házi tyúkhúslevest, és tovább főzzük, amíg kissé elfő a leve. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a házi vajat, és hagyjuk pihenni pár percig, hogy a rizs jól átvegye az ízeket. Végül a rizst szépen tálaljuk egy vizes, vagy olajozott pohárba, formába nyomjuk és tányérra helyezzük. Díszítve tálaljuk.

Egytálétel kategória

Kelkáposzta levélbe göngyölt csirkemájBeküldő: Jáger Jánosné (Szentes)Hozzávalók:- 8-10 db kelkáposztalevél - 8-10 db csirkemáj - 3-4 gerezd fokhagyma - ízlés szerint: só, törött bors - panírozáshoz és sütéshez: liszt, tojás, zsemlemorzsa és olaj Elkészítés: A kelkáposzta leveleket vegetás vízben megabáljuk, kiszedés után lecsepegtetjük, ereit kivágjuk. A májdarabokat a fokhagymával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk és a levelekbe csavarjuk, mint a töltött káposztát. Az így kapott göngyölegeket lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Köretként zöldséges rizibizit kínálhatunk mellé.

Desszert kategória

Gyümölcsös túróslepényBeküldő: Tóth Zoltánné (Csongrád)Hozzávalók a tésztához:- 15 dkg Rama margarin - 35dkg liszt - 1/2 csomag sütőpor - 5 dkg cukor - 1 tojás - 1/2 pohár tejföl - díszítéshez: porcukor - gyümölcs: lehet alma, eper, banán, citrom…ízlés szerint válogatva Hozzávalók a krémhez: - 1/2 kg túró - 2 dl tejföl - 3 tojás sárgája - 20 dkg cuko - 1 csomag vaníliás cukor - 1 citrom héja - 1 dl étolaj - 2 dl tej - 1 csomag vaníliás pudingpor - a 3 tojás habja Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk és egy közepes méretű, magas oldalú, kizsírozott, lisztezett vagy tepsibe vagy tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy körben pereme legyen. A töltelék hozzávalóinak összekeverésével laza krémet készítünk. A cukros túróhoz hozzáöntjük a 2 dl tejben simára kevert pudingport (előtte ne főzzük meg a pudingot, mert együtt fognak megsülni), végül a tojások keményre felvert habját. A krémet a tésztára simítjuk, majd kockázott, vagy szeletelt gyümölcs darabokat nyomkodunk bele. Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 35-40 percig sütjük, amíg a teteje színt kap. A kihűlt süteményt tetszetős szeletkékre, vagy kockákra daraboljuk, tetejét porcukorral, gyümölcsöntettel, vagy tejszínhabbal díszítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.