Kiadónk, a Leonardo Kft. gondozásában megjelenő Déli Szó magazin a múlt hónapban Receptbajnokságot hirdetett „Főzzön a legjobb!” címen, melynek apropóját mi más adhatta volna, mint a közelgő ünnepekkel megérkező gasztrodömping. Szerkesztőségünk azonban nem a jól bevált tradicionális ünnepi ízeket kereste, hanem a választ arra, vajon hogyan tudjuk hasznossá tenni a karácsonyi és szilveszteri maradékokat. A beküldött számtalan, ötletes megoldás közül az alábbi ételek megálmodói nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet.Előétel kategória
Három bab kocsonyábanBeküldő:Török Tibor ZoltánnéHozzávalók: - 4 dl leszűrt húsleves - 2 ek. zselatin - 1 db vörösbab konzerv - 1 db fehérbab konzerv - 1 db zöldbab konzerv - ízlés szerint só Elkészítés:A maradék levesből 4 dl-t leszűrünk, lehűtjük langyosra és beletesszük a 2 evőkanál zselatint. Kevergetés nélkül hagyjuk egy kicsit megdagadni, azután a levest visszatesszük a tűzre. Felmelegítjük, de nem forraljuk fel, kevergetve feloldjuk benne a zselatint, picit megsózzuk. A háromféle babot leszűrjük, azután fóliával kibélelt formában tetszőlegesen elrendezzük. Először a vörös babot tegyük a formába, öntsük rá a leves egy részét és hagyjuk kicsit dermedni. Jöhet a fehér bab, egy újabb adag leves és a hűtés. A sort a zöldbabbal, majd a maradék levessel zárjuk és a hűtőbe tesszük. Ha megkocsonyásodott, felszeleteljük és pirítós kenyérrel adjuk az asztalra. A SZEGEDma.hu tippje: A fenti babos kocsonyát bátran tovább gazdagíthatjuk a spájzunkban fellelt sült hús-, virsli-, illetve zöldségmaradékokkal. Leves kategória
Gyomorjavító káposztalevesBeküldő:Piroska AndrásnéHozzávalók: - töltött káposztából megmaradt aprókáposzta - szilveszteri maradék virsli - 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva - 1 fej vöröshagyma lereszelve - ízlés szerint: tengerisó, kakukkfű - 1 ek. étolaj - 1,5 liter víz - 1 nagy pohár tejföl Elkészítés:A hagymát és répát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a sót és fűszereket, majd felöntjük vízzel. Amikor forr, beletesszük az aprókáposztát, virslit. A forró léből kimerünk pár kanállal és a tejfölhöz keverjük. Amikor már tejszín sűrűségű a keverékünk, hozzáadjuk a káposztához. Ezután összeforraljuk a hozzátevőket és már tálalhatjuk is. Mivel az alapanyagok nagy része már főtt, így fél óra alatt kitűnő levest kapunk. A SZEGEDma.hu tippje: Ha nem maradt már virsli szilveszterről, helyettesíthetjük sült, vagy főtt hús darabkákkal, sonka-, vagy tarjakockákkal is. Főétel kategória
Óvári szelet egybesült malachússalBeküldő: Szabó GabriellaHozzávalók: - 2 szelet malacsült - 2 szelet gépsonka - 2 szelet sajt - 10 dkg gomba - 4 dkg vaj - ízlés szerint só, bors Elkészítés:Egy kis tűzálló tálat a vaj felével kikenjük, majd a két hússzeletet egymás mellé belefektetjük. A gombát apróra vágjuk és a maradék vajon sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, majd a húsra terítjük. Erre egy-egy sonka, rá pedig sajt kerül. A tálat forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt a tetejére nem olvad. Sok salátával tálaljuk. A SZEGEDma.hu tippje: Akár jóllakathatjuk ezzel az egyetlen fogással családunkat, ha köretként steakburgonyát is sütünk hozzá. Egytálétel kategória
Húsos piteBeküldő: Surányi MáriaHozzávalók:Tésztához: - 30 dkg finomliszt - 15 dkg vaj - 1 dl jéghideg víz Töltelékhez: - 30 – 40 dkg sült hús maradék - 1 kanál olaj - 1 kis fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - tetszés szerint zöldségmix: répa, gomba, brokkoli, cukkíni, zöldbab - ízlés szerint: bors, kakukkfű, só - 1 evőkanál liszt - kb. 1 pohár lehetőleg száraz fehérbor - kb. 1 pohár tej Elkészítés:A vajat morzsoljuk el a liszttel, öntsük hozzá a vizet (szakaszosan, ne legyen túl sok egyszerre), és gyúrjunk egy viszonylag kemény tésztagolyót. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Az olajon megfuttatott hagymán pirítsuk át a húst, adjuk hozzá a felszeletelt és karikázott zöldségeket, és fedő alatt pároljuk kb. 10 percig. Ha már nincs alatta sok lé, szórjuk rá a lisztet, kicsit hagyjuk pirulni, aztán öntsük hozzá a bort és a tejet. Jól keverjük össze, fűszerezzük, és lassú tűzön hagyjuk rotyogni legalább 20 percet, hogy jó sűrű legyen. Közben nyújtsuk ki fél centi vastagra a tészta kb. 2/3-ad részét, és béleljünk ki vele egy kikent, kb. 28 cm átmérőjű, alacsony falú, kör alakú formát úgy, hogy a forma pereméig érjen a tészta. Hagyjuk a ragut kicsit hűlni, aztán kanalazzuk a tésztára. Borítsuk rá a maradék tésztából kinyújtott lapot. Nyomogassuk össze villával a tésztaszéleket, a maradékot vágjuk le éles késsel – készíthetünk belőle tésztadíszt a pitére. Fúrjunk egy lyukat a pite közepébe hegyes késsel, hogy a gőzök távozhassanak sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szép arany barnára sül a húsos pite, ami köret nélkül is megállja a helyét. A SZEGEDma.hu tippje: Ínyencek még pikánsabbá tehetik ezt az ízletes egytálételt, ha házi ketchuppal megkenik a piteszeleteket. Nem kell hozzá más, csak pár kanál paradicsompüré, kevés oregáno, cukor, bors, só és már kész is. Desszert kategória
Fehérvári sütemény Beküldő:Peténé Füzesi MártaHozzávalók: - 25 dkg száraz mézes sütemény - 25 dkg kristálycukor - 25 dkg margarin - 2 tojás - 2 tasak vanília ízű pudingpor - 2 evőkanál kakaó - 10 dkg mazsola Elkészítés:Egy háromliteres lábasban a kristálycukrot elkeverjük a tojásokkal. Közepes lángon folyamatosan kevergetjük, hogy le ne kapjon, majd tartaléklángra téve hozzáadjuk a margarint. Belekeverjük a pudingporokat, a kakaót és a mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és beletesszük az apróra tördelt mézes sütit. Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk és belesimítjuk a masszát. Egy napig hűtőben dermesztjük, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk. A SZEGEDma.hu tippje: A karácsonyi bejglibe fel nem használt mákot, diót, illetve aszalt gyümölcsöket is belekeverhetjük a töltelékbe. Ha kevesebb mézeskalács maradt, háztartási keksszel, illetve babapiskótával is pótolhatjuk.