Gasztro

Téli mézes hetek

Téli mézes hetek

2009. december 17., csütörtök
Téli mézes hetek
A méz nem csak édes, hanem illatos és aromás, így a vele készített ételek sajátosan omlósak, ízesek és illatosak. Gondoljunk csak így karácsony környékén a mézeskalácsra! Ám ne higgyük, hogy csupán sütemények, édességek ízesítésére jó a méz! Főtt- és sült húsok, húsos ételek, mártások, szószok, italok mind-mind készülhetnek mézzel, mint ahogy eheti receptválogatásunk is igazolja. A méz igazi energiabomba. A világ legmagasabb pontja, a Mount Everest első meghódítója, Sir Hillary is vitt egy üveg mézet a hátizsákjában. Megfelelően adagolva hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez és immunrendszerünk támogatásához, ami elengedhetetlenül fontos még influenzamentes időszakban is. Persze nem csak önmagában kanalazva, vagy vajas kenyérre kenve fogyaszthatjuk a mézet, hanem ételek ízesítésére is.

Mézes-almás csirkecombok

Hozzávalók:

- 4-4 db csirke-alsócomb és -felsőcomb - 1 fej vöröshagyma - 2 ek. olaj - 4-5 db sárga héjú alma - 1,5 dl csirkehúsleves (kockából) - 1 tk currypor - 1 ek. kristálycukor - 1 ek. vaj - 2 ek. méz - 5 dkg mazsola - 5 dkg pirított mandula - só - őrölt bors

Elkészítés:A konyhakész csirkecombokat dörzsöljük be sóval és borssal. Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hagymát. A felhevített olajon hirtelen pirítsuk meg a combokat, majd tegyük melléjük a hagymát, és pároljuk üvegesre. Rakjuk át tűzálló edénybe, öntsük rá a csirkehúslét, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt pároljuk puhára a húst. Amennyiben szükséges, sütés közben önthetünk hozzá még egy kevés meleg vizet. Az almákat vágjuk cikkekre, távolítsuk el a magházukat, majd szórjuk meg a curryvel. Karamellizáljuk a vajon a cukrot, adjunk hozzá kis vizet, és pároljuk meg benne az almát. Keverjük hozzá a mézet, a mazsolát és a mandulát. Forraljuk fel, és tálaljuk a csirkecombokkal. Sült burgonyát vagy kukoricás rizst adjunk mellé.

Paradicsomos-mézes mártás sült húsokhoz

Hozzávalók:

- 1 dl paradicsomlé - 0,5 dl méz - 0,5 dl borecet - késhegynyi csípős paprika - 2 gerezd fokhagyma - só - őrölt bors

Elkészítés:A paradicsomlevet, a mézet és a borecetet kisebb lábasba öntjük. Sózzuk, borsozzuk, csípős paprikával ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Takaréklángon tíz percig forraljuk, közben gyakran kevergetjük. A mártást hideg vízben elkevert burgonyakeményítővel sűríthetjük, ha túl hígnak találjuk. Sült húsok kiváló kísérője, de spagettiszószként is kínálhatjuk.

Mézes burgonyafelfújt

Hozzávalók:

- 40 dkg burgonya - 2 evőkanál méz - 8 dkg vaj - 1 dl narancslé - 2 tojás - só

Elkészítés:A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojások sárgáját és a vajat, majd simára keverjük. Beletesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és az előkészített kis szuflé-formákba kanalazzuk. (Ha nincs sütőformánk, evőkanállal szaggassunk kis halmokat a kikent tepsibe.) A sütőt 240 fokra hevítjük, és belehelyezzük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Mézes madártej

Hozzávalók:

- 6 tojás - 10 dkg cukor - 1 liter tej - 10 dkg méz - kevés rum - fél vaníliarúd - 1 kiskanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:A tejet a fél vaníliarúddal felfőzzük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Miután a tej felfőtt, a tüzet takarékra állítjuk, és amikor a fövése megáll, evőkanállal beleszaggatjuk a tojáshabot. Mindkét oldalán 1-2 percet főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük. A tojássárgákat kikavarjuk a mézzel, és a pudingporral, majd rászűrjük a tejet. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Üvegtálkákba adagoljuk, tetejükre tesszük a tojáshabot.

Téli erőital

Hozzávalók:

- 2 gerezd fokhagyma - 1 kis lilahagyma - 1 narancs - 1 citrom - 3 kiskanál méz

Elkészítés:A gyümölcsöket meghámozzuk, ereiket kiszedjük, majd egy gyümölcscentrifuga segítségével levüket kipréseljük. Áteresztjük a gépen a héjától megtisztított fokhagymát és az apróra vágott lilahagymát is, majd az egészet jól összekeverjük a mézzel, és azonnal fogyaszthatjuk.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.