Gasztro

Paradicsomi ízek

Paradicsomi ízek

2009. augusztus 24., hétfő
Paradicsomi ízek
Mint ahogy korábban is írtunk róla, lecsóidény van. A paradicsom most jóízű és olcsó, ami azt jelenti, hogy nem a megszokott, íztelen és drága gyerekszomorító vitaminforrással találkozunk a piacon. A télről való gondoskodás mellett a kánikula is ösztönöz: a paradicsom ilyenkor frissen és sütve-főzve egyaránt első számú alapanyaggá léphet elő. A megszokott lecsó és a töltött paprika mellett azonban érdemes kipróbálni más paradicsomos recepteket, ízeket is – például a következőket.

Zelleres paradicsom ivólé

Hozzávalók:

- 4 nagy paradicsom - 1 vékony szelet zellergumó - 1 nagy marék petrezselyemlevél - 1 citrom reszelt héja és leve - jégkocka a tálaláshoz

Elkészítés:A paradicsomot és a zellert meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, a vizet lecsepegtetjük róla. A zöldféléket váltakozva gyümölcsprésbe tesszük a citromlével és a citromhéjjal együtt és kipréseljük. Pohárba néhány jégkockát rakunk, a levet ráöntjük és már kész is.

Paradicsomos csirke

Hozzávalók:

- 2 csirkecomb - 20 dkg paradicsom - fél pohár joghurt - 1 fej hagyma - 1 mokkáskanál bazsalikom - kevés reszelt gyömbér - só - 2 evőkanál olaj - 20 dkg sajt

Elkészítés:A besózva egy-két óráig állni hagyott csirkehúst olajon puhára pároljuk, majd lepirítjuk. A megmaradt olajban megpároljuk a reszelt hagymát, beletesszük a vékony karikákra vágott paradicsomot, fűszerezzük a bazsalikommal és a gyömbérporral, és 4-5 percig jól összeforraljuk. A sült húst meleg tálra tesszük, a paradicsomos mártást megkeverjük a joghurttal, ráöntjük a húsra és sajtdarabokkal tálaljuk.

Paradicsomos rakottas

Hozzávalók:

- 2 fej hagyma - 75 dkg paradicsom - 75 dkg cukkini - 10 dkg téliszalámi - 2 gerezd fokhagyma - 2,5 dl tej - 2 db tojás - 1 csipet szerecsendió - 5 dkg gouda sajt - 2 ek margarin + a forma kikenéséhez - bazsalikomlevelek

Elkészítés:A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot, a cukkínit megmossuk, kb. fél cm vastag karikákra szeleteljük. Kikenünk margarinnal egy tűzálló tálat, belerétegezzük a cukkínit, a paradicsomot és a szalámit, két szelet kivételével. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, elkeverjük a tejjel, a tojással, és a sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tojást felverve keverjük a masszához. A sajtot nagy lyukú reszelővel a rakottasra reszeljük, ráöntjük a fűszeres tejet, apróbb darabokban a margarint is rászórjuk, és a sütőben kb. 35 percig sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.

Bazsalikomos-paradicsomos muffin

Hozzávalók:

- 50 dkg fogós liszt - 2 db tojás - 7 g szárított élesztő - ízlés szerint szárított bazsalikom (a legfinomabb frissel) - 4 db paradicsom - 8 dkg füstölt sajt - meleg tej - 0,5 dl olívaolaj

Elkészítés:A fogós lisztet keverőedénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szárított élesztőt, a morzsolt bazsalikomot, a kisebb kockákra vágott paradicsomok húsát, és a reszelt sajtot. Keverés közben annyi meleg tejet öntünk bele, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk olívaolajjal, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, majd a muffin formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 180 °C-os sütőben pirosra sütjük. Melegen, de akár kihűtve is kínálhatjuk.

Pikáns paradicsomlekvár

Hozzávalók:

- 1 kg paradicsom - 1 db chilipaprika - 1 db (kb. 5 cm-es) gyömbér - 3 gerezd fokhagyma - némi só - 1 ek. citromlé - 1 tk. reszelt citromhéj - 50 dkg kristálycukor

Elkészítés:Mossunk meg 1 kg paradicsomot, tegyük forrásban lévő vízbe, és forraljuk kb. fél percig. Miután kivettük a fürdőből, hámozzuk meg, csumázzuk ki és aprítsuk fel őket. Szeleteljük fel a csilipaprikát, a gyömbért és a fokhagymákat, majd némi sóval, a citromlével, reszelt citromhéjjal és cukorral együtt öntsük a paradicsomra. Hagyjuk állni kb. másfél órát, amíg levet ereszt, majd főzzük sűrűre. A kész lekvárt töltsük kifőzött, meleg befőttesüvegekbe. Jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba 1-2 napra.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.