Gasztro

Újra itt az újburgonya!

Újra itt az újburgonya!

2009. július 11., szombat
Újra itt az újburgonya!
burgonya_big

Az európai királyi udvarok számára hajdanán kis fehér csillagvirágjáért – amelyet a hölgyek a hajukba tűztek – termesztették a krumplit. Akkor még nem sejtették a külföldi újdonságokért lelkesedő kényes főúri dámák, hogy e távoli földrészről érkezett jövevény az egyik legnépszerűbb táplálék lesz a világon. S ezt mi sem igazolja leginkább, mint hogy valamennyi ételkategóriában felhasználhatjuk; legyen szó levesről, főzelékről, egytálételről, vagy süteményről – Kolumbusz ajándéka mindenütt felbukkan.

Hagymás burgonyakrémleves

Hozzávalók:

- 2 kg burgonya - 4 fej közepes vöröshagyma - 6 evőkanál vaj - 6 evőkanál liszt - 1 liter víz - 1 liter tej - só, bors - 2 csokor petrezselyem

Elkészítés:

krumplileves-41

A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd belekeverjük a lisztet és rózsaszínűre pirítjuk. Szép fokozatosan hozzáadjuk a vizet. Egy másik lábosban megfőzzük a felaprított burgonyát, leszűrjük, majd burgonyatörővel átnyomkodjuk. A pépet a hagymás léhez adjuk, ráöntjük a tejet, összeturmixoljuk és felforraljuk. Kedvünk szerint ízesítjük, felaprított petrezselyemlevéllel, hagymakarikákkal díszíthetjük.

Gyors tepsis egyveleg

Hozzávalók:

- 1,5 kg burgonya - 2 db csirkemell - 50 dkg gomba - 2 fej vöröshagyma - olaj - só, bors - majoranna - bazsalikom - rozmaring

Elkészítés:

tepsis-egyveleg-11

A csirkemellet apró kockákra feldaraboljuk. A gombát és a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát felszeleteljük. Egy tepsibe olajat öntünk, beleszórjuk a hozzávalókat, és befűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal. Előbb alufólia alatt puhítjuk az egyveleget, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

Krumplifőzelék

Hozzávalók:

- 80 dkg burgonya - 1 pohár tejföl - 1 fej közepes hagyma - 2 kanál liszt - 1 mokkáskanál pirospaprika - 2 babérlevél - olaj - só, bors - majoranna

Elkészítés:

krumplifozelek-2

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, leszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. Belerakjuk a megpucolt, felkarikázott újkrumplit, a babérlevelet, rászórjuk az apróra vágott majoránnát, sózzuk, borsozzuk, és vízzel felöntve - amennyi épp ellepi a krumplit -, lefedve puhára főzzük. Közben tejfölből és lisztből, kevés hideg vízzel habarást készítünk, és behabarjuk vele a krumplit. Ezután egyszer felforraljuk és már kész is. Főzelékünket tovább gazdagíthatjuk pirított csirkehús darabkákkal vagy virsli-karikákkal.

Kolbászos paprikás krumpli

Hozzávalók:

- 1,5 kg burgonya - fél szál kolbász - 15 dkg húsos császárszalonna - 2 fej közepes vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 mokkáskanál köménymag - 1 kiskanál pirospaprika - 1 evőkanál nem túl erős paprikakrém - 1-1 db paprika és paradicsom - 1-2 evőkanál só

Elkészítés:

paprikas-krumpli-1

A szalonnát vékony csíkokra, a megtisztított vöröshagymát szeletekre vágjuk. Fazékban (ha tehetjük bográcsban) erős tűz fűlött a szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírjában megfuttatjuk a hagymát. A zúzott fokhagymát és a köménymagot belekeverjük, a pirospaprikával meghintjük, és egy kevés vizet öntünk rá. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Többször óvatosan megkeverjük, lefödjük, és kb. 35 perc alatt megpuhítjuk. Karikákra vágott kolbászt főzünk bele. Tipp: Sokan nem tudják, de még finomabb, ha a fölkarikázott kolbász kissé megpirítva kerül az ételbe.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt - 4 szem héjában főtt krumpli melegen lereszelve - 15 deka vaj - 1 csomag szárított élesztő - 1,5 - 2 pohár tejföl - 1 evőkanál só - 1 egész tojás - a kenéshez felvert tojás - 5 dkg sajt

Elkészítés:

krumplispogi-1

A hozzávalókból a keverőgéppel egy közepesen kemény tésztát keverünk, és éjszakára egy nagy tálban, jól lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap kinyújtjuk a tésztát, enyhén megszórjuk a liszttel, összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, bevagdossuk, és kiszaggatjuk pogácsaformákba. Miután kevéske sajttal megszórva a tepsin még fél órát pihentettük, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.