Újra itt az újburgonya!



Az európai királyi udvarok számára hajdanán kis fehér csillagvirágjáért – amelyet a hölgyek a hajukba tűztek – termesztették a krumplit. Akkor még nem sejtették a külföldi újdonságokért lelkesedő kényes főúri dámák, hogy e távoli földrészről érkezett jövevény az egyik legnépszerűbb táplálék lesz a világon. S ezt mi sem igazolja leginkább, mint hogy valamennyi ételkategóriában felhasználhatjuk; legyen szó levesről, főzelékről, egytálételről, vagy süteményről – Kolumbusz ajándéka mindenütt felbukkan.
Hagymás burgonyakrémleves
Hozzávalók:
- 2 kg burgonya - 4 fej közepes vöröshagyma - 6 evőkanál vaj - 6 evőkanál liszt - 1 liter víz - 1 liter tej - só, bors - 2 csokor petrezselyem
Elkészítés:

A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd belekeverjük a lisztet és rózsaszínűre pirítjuk. Szép fokozatosan hozzáadjuk a vizet. Egy másik lábosban megfőzzük a felaprított burgonyát, leszűrjük, majd burgonyatörővel átnyomkodjuk. A pépet a hagymás léhez adjuk, ráöntjük a tejet, összeturmixoljuk és felforraljuk. Kedvünk szerint ízesítjük, felaprított petrezselyemlevéllel, hagymakarikákkal díszíthetjük.
Gyors tepsis egyveleg
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya - 2 db csirkemell - 50 dkg gomba - 2 fej vöröshagyma - olaj - só, bors - majoranna - bazsalikom - rozmaring
Elkészítés:

A csirkemellet apró kockákra feldaraboljuk. A gombát és a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát felszeleteljük. Egy tepsibe olajat öntünk, beleszórjuk a hozzávalókat, és befűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal. Előbb alufólia alatt puhítjuk az egyveleget, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.
Krumplifőzelék
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya - 1 pohár tejföl - 1 fej közepes hagyma - 2 kanál liszt - 1 mokkáskanál pirospaprika - 2 babérlevél - olaj - só, bors - majoranna
Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, leszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. Belerakjuk a megpucolt, felkarikázott újkrumplit, a babérlevelet, rászórjuk az apróra vágott majoránnát, sózzuk, borsozzuk, és vízzel felöntve - amennyi épp ellepi a krumplit -, lefedve puhára főzzük. Közben tejfölből és lisztből, kevés hideg vízzel habarást készítünk, és behabarjuk vele a krumplit. Ezután egyszer felforraljuk és már kész is. Főzelékünket tovább gazdagíthatjuk pirított csirkehús darabkákkal vagy virsli-karikákkal.
Kolbászos paprikás krumpli
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya - fél szál kolbász - 15 dkg húsos császárszalonna - 2 fej közepes vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 mokkáskanál köménymag - 1 kiskanál pirospaprika - 1 evőkanál nem túl erős paprikakrém - 1-1 db paprika és paradicsom - 1-2 evőkanál só
Elkészítés:

A szalonnát vékony csíkokra, a megtisztított vöröshagymát szeletekre vágjuk. Fazékban (ha tehetjük bográcsban) erős tűz fűlött a szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírjában megfuttatjuk a hagymát. A zúzott fokhagymát és a köménymagot belekeverjük, a pirospaprikával meghintjük, és egy kevés vizet öntünk rá. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Többször óvatosan megkeverjük, lefödjük, és kb. 35 perc alatt megpuhítjuk. Karikákra vágott kolbászt főzünk bele. Tipp: Sokan nem tudják, de még finomabb, ha a fölkarikázott kolbász kissé megpirítva kerül az ételbe.
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt - 4 szem héjában főtt krumpli melegen lereszelve - 15 deka vaj - 1 csomag szárított élesztő - 1,5 - 2 pohár tejföl - 1 evőkanál só - 1 egész tojás - a kenéshez felvert tojás - 5 dkg sajt
Elkészítés:

A hozzávalókból a keverőgéppel egy közepesen kemény tésztát keverünk, és éjszakára egy nagy tálban, jól lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap kinyújtjuk a tésztát, enyhén megszórjuk a liszttel, összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, bevagdossuk, és kiszaggatjuk pogácsaformákba. Miután kevéske sajttal megszórva a tepsin még fél órát pihentettük, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.