Ó, te édes… barack!



Lehet fehér,lehet sárga, lehet kopasz,lehet szőrös, akár őszi, akár sárga - szeretjük a barackot. Széles a paletta, sokféle fajtája ismert: a lényeg, hogy mézédes legyen és csurogjon kezünkön a leve.
Jóllehet a legtöbbet frissen fogyasztunk belőle, a barack a nyári étlap aromában különösen gazdag, ugyanakkor egészséges kiegészítője. Kiváló befőttet, dzsemet lehet készíteni belőle, de felhasználhatjuk könnyű nyári sütemények töltelékeként és nyalánkságok elkészítéséhez is. A bátrabbak pedig húsos-barackos főfogásokkal is próbálkozhatnak. Álljon itt most kedvcsinálónak néhány receptajánlat a kísérletezéshez.
Sárgabarackos rizskehely
- 1 kisebb citrom - 1 csomag vaníliás cukor - 40 + 80 g kristálycukor - só - 4 dl tej - 120 g kerek szemű rizs - 500 g sárgabarack - 1 dl fehérbor - 1 kávéskanál őrölt fahéj - 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg - 1 evőkanál étkezési keményítő - 2 + 1 dl tejszín
Elkészítés:

A citrom levét kinyomkodjuk, héját felcsíkozzuk. A vaníliás cukrot a 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal és 1 csipet sóval együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük. Hideg vízfürdőben kihűtjük, végül kiemeljük belőle a citromhéj-darabokat. 80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 evőkanál citromlével. Beletesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarack-szeleteket (8-10 ép-szép barackot félreteszünk a díszítéshez), megszórjuk a fűszerekkel, élénk tűzön 2-3 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 evőkanál hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak összeforraljuk (1 perc), majd jeges-hideg vízbe állítva kihűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbáverünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbávert tejszínt. A barackmártással felváltva rétegesen kelyhekbe simítjuk, és legalább 2 órára behűtjük. Tálalás előtt a félretett sárgabarackkal díszítjük.
Őszibarackkal töltött pulykamell rántva
- 2 fél, filézett csirkemell - 2 db felezett őszibarack - 8 dkg trappista sajt - só - panírozáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás
Elkészítés:

A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk és sózzuk. Az előkészített, kiterített hússzeletekre halmozzuk a cikkekre szeletelt őszibarackot és a lereszelt sajtot, majd feltekerjük és fogpiszkálóval megtűzzük. Az így kapott töltött hengerkéket hagyományos módon panírozzuk és kisütjük. Burgonyakrokettel, vagy vajon pirított, frissen vágott petrezselymes burgonyával tálaljuk. A köretet kockára vágott karamellizált gyümölcsdarabkákkal is gazdagíthatjuk.
Fahéjas sárgabaracktorta
- 50 dkg érett sárgabarack - 25 dkg liszt - 10 dkg cukor - 15 dkg joghurt - 2 tojás - 15 dkg vaj - 1 kiskanál szódabikarbóna - 1 csipet só - 1 csapott teáskanál őrölt fahéj - vaj és liszt a formához
Elkészítés:

Habosra keverjük a vajat a cukorral és a fahéjjal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, szódabikarbónát, a sót és a joghurtot. A felét egy kivajazott, kilisztezett forma aljába öntjük. Rárakjuk a megtisztított barackok felét, erre a maradék tésztát, végül a tetejére a többi barackot. 180 fokon 50 percig sütjük.
Sárgabarackos rakott csusza
- 40 dkg csuszatészta - 1 kg sárgabarack - 50 dkg tehéntúró - 2 tojás - 1 zacskóvanília ízű pudingpor - 3 dl tej - 12 dkg vaj - 12 dkg cukor - 1 citrom
Elkészítés:

A porcukorral habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a tojásokat, a citrom levét, lereszelt héját, a túrót és az elkészített pudingot. Kivajazott tűzálló tálba simítunk egy réteg túrót, ráterítünk egy adag sós vízben kifőzött tésztát, beterítjük a felszeletelt barack szeletekkel, majd ismét túró, tészta és túró következik. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.
Borban eltett őszibarack
- 3 kg őszibarack - 400 g befőzési cukor - 0,5 l víz - 0,5 l fehérbor
Elkészítés:

A barackot forrázzuk le, és húzzuk le a bőrüket. Felezzükés szedjük ki a magjukat. A feleket vágjuk ketté, és töltsük az üvegekbe. A vizet a cukorral melegítsük meg, és csak a legvégén adjuk hozzá a bort. Az oldatot úgy öntsük az üvegekbe, hogy teljesen eltakarják a gyümölcsöt. Az üvegeket zárjuk le, és 30 percig 75 °C-on sterilizáljuk. Különösen finom, ha az apróbb, de ízletesebb barackból készítjük.