origo.hu
- 1 kg magozott meggy - 1 csomag hidegen kikeverhető vanília puding - 1 deciliter víz - 1 kis pohár tejföl - 1/2 liter tej - 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék - 1/2 citrom reszelt héja és leve - 1 mokkáskanál só - 3 evőkanál cukor (illetve ízlés szerint)
Elkészítés:
1 deci vízben, 1 deci tejjel, a cukorral, sóval és mézes fűszerkeverékkel feltesszük főni a meggyet, majd 20 perc után levesszük a lábast a tűzről és hagyjuk, hogy kihűljön. Tálalás előtt a kihűtött meggyet a hozzáadott tejföllel összeturmixoljuk, majd hozzátesszük a reszelt citrom héját, a 4 deci tejet a puding port, és habverővel felverjük. Végül a meggy másik felét is belerakjuk és citromkarikákkal, tejszínhab rózsával díszítve tálaljuk.Elkészítés:
A felforrósított olajra rátesszük a kimagozott meggyet, megszórjuk a 4 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, fahéjjal, átforgatjuk (hogy a cukor egy picit karamellizálódjon, a megy pedig levet eresszen). Ezután felöntjük 2 dl vízzel, és pár percig még főzzük. Ekkor a kávéskanál lisztből habarást készítünk, ezt ráöntjük, átforraljuk és kész is a mártás. Lehűtve pecsenyehúsok mellé kitűnő, már aki szereti a sósat (hús) és az édes-savanykás keveréket (meggymártás).Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk és összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, zsírral, cukorral és pici sóval. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Zsírral kikent tepsibe öntjük, 20-25 percnyi pihentetés után megszórjuk kimagozott meggyel. Meleg helyen kelesztjük még 30 percig, majd előmelegített sütőben, tetejét megkenve kacsazsírral, tartaléklángon megsütjük. Sütés közben még egyszer megkenjük kacsazsírral. Porcukorral meghintve tálaljuk.Elkészítés:
Az érett meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a gyümölcshúst összezúzzuk. Hozzáöntjük a vizet és kevés vízben feloldott citromsavat és jól összekeverjük. Egy nagyobb edényben hűvös helyen egy napig állni hagyjuk. Másnap a levet leszűrjük, a zúzalékot jól kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és állandó kevergetés mellett 10 percig főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk a száját, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlésig. A megmaradt meggyhúst felhasználhatjuk sütemények elkészítéséhez, vagy készíthetünk belőle lekvárt is, például az alábbi recept alapján.Elkészítés:
A meggyet megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután botmixerrel péppé zúzzuk és összekeverjük a cukorral. Kevergetve felforraljuk. A forrástól számított 4 percig főzzük, belekeverjük az összetört diót és a pálinkát. A lekvárt azonnal üvegekbe szedjük és kifőzött, még forró üvegekbe szedjük. Ha a lekvárt elég sűrűre főztük, akkor akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a lekvár teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük. Ha hígabbra főztük, vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvárt azonnal lekötjük: az üvegek fedője alá szaliciles celofánt teszünk, majd jól betakarva, sötét helyen, száraz dunsztba tesszük, hogy szép lassan hűljenek ki.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.